Efteling-stoomtrein wordt geëlektrificeerd

De Efteling heeft aangekondigd de Efteling-stoomtrein te gaan elektrificeren. Waardevol cultureel erfgoed, drie historische stoomlocomotieven van elk meer dan honderd jaar oud, worden daarmee zodanig aangetast dat zij niet meer als mobiel erfgoed te beschouwen zijn. Een stoomlocomotief kan alleen door stoom worden aangedreven en niet door een elektromotor; het hart van de locomotief is weg, de geuren en de geluiden die bij een stoomlocomotief horen zijn verdwenen en het ambacht van machinist en stoker is niet langer zichtbaar. De authenticiteit van de locomotieven gaat met deze ingrepen verloren.

Vanuit het oogpunt van bescherming van erfgoed bezien is het onbegrijpelijk dat de Efteling deze keuze heeft gemaakt. De Stichting Mobiele Collectie Nederland en de vereniging Historisch Railvervoer Nederland hebben voorgesteld de ombouw achterwege te laten en ervoor te kiezen nieuwe elektrische locomotieven met een nostalgisch uiterlijk te laten bouwen zodat de stoomlocomotieven behouden kunnen blijven, maar helaas is de Efteling een andere weg ingeslagen. MCN is overigens voor verduurzaming van mobiel erfgoed (zie ook de verklaring op www.mobiel-erfgoed.nl die MCN hierover heeft uitgegeven) maar niet voor het elektrificeren van historische voertuigen die de authenticiteit aantasten. De Stichting Mobiele Collectie Nederland roept de Efteling bij deze op de gemaakte keuze te herzien en de historische stoomlocomotieven ten toon te stellen op het eigen terrein of onder te brengen bij een van de Nederlandse musea op dit gebied.

De Efteling heeft ook besloten de naam Efteling Stoomtrein Maatschappij te handhaven; de Stichting Mobiele Collectie Nederland adviseert de Efteling voortaan de naam Efteling Elektrische Spoorweg Maatschappij te gebruiken; van een stoomtrein is straks geen sprake meer.