1 miljoen euro voor het project ‘erfgoedspektakel’

Amersfoort, 25 april 2024 – Erfgoedorganisatie BOEi is verrast door de VriendenLoterij met een cheque van maar liefst 1 miljoen euro voor het project ‘erfgoedspektakel’; een culturele estafette langs iconische locaties door heel Nederland. Het betreft een voorzetting van de erfgoedparade, die in 2022 en 2023 bewezen succes had met 200 voorstellingen op 40 locaties. Met de bijdrage kan BOEi tientallen gebouwen een culturele impuls geven en nieuw publiek naar erfgoed trekken.   

Sylvia Pijnenborg, directeur BOEi: “Het mooie van het erfgoedspektakel is dat het beklijft: herbestemmingen raken in een stroomversnelling, locaties boren nieuw publiek aan en culturele makers en kunstenaars maken hun dromen waar. De grootste winnaar is echter het publiek: met dit bedrag zetten we in alle provincies van Nederland nieuw spektakel neer voor iedereen met interesse in kunst, cultuur en erfgoed.”

Jonne Arnoldussen, managing director bij de VriendenLoterij: “Het is fantastisch dat we dit bijzondere project dankzij onze deelnemers kunnen voortzetten én uitbreiden naar alle delen van Nederland. Zo kan straks een nog breder publiek genieten van culturele evenementen op unieke erfgoedlocaties.’’

De komende tijd gaat BOEi aan de slag met nieuwe ideeën voor vernieuwende en verrassende voorstellingen. Gemeenschappelijke deler is dat alle uithoeken van Nederland worden verwend met nieuw, cultureel spektakel op iconische locaties. De eerste voorstellingen onder het nieuwe label ‘erfgoedspektakel’ worden vanaf het najaar van 2024 verwacht. 143,5 miljoen voor cultuur, welzijn en sport.

De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: verbondenheid met elkaar en met kunst en cultuur. Dankzij de 1,3 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2023 opgeteld een bedrag van € 143,5 miljoen schenken aan 60 culturele partners en ruim 3.700 goede doelen, clubs en verenigingen.

Over BOEi  

BOEi is een maatschappelijke onderneming gericht op herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed. De organisatie, voluit de Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, richt zich op het ontsluiten van Nederlands erfgoed voor burgers en het ontsluiten en doorgeven van haar verhalen aan navolgende generaties in Nederland. Restauratie en herbestemming gebeurt met veel oog voor authenticiteit, duurzaamheid, kwaliteit en innovatie. Zie ook www.BOEi.nl voor onze missie, projecten en aandeelhouders.