Tijdens de eerste weken van De Grote Indonesië-tentoonstelling heeft De Nieuwe Kerk 15.000 bezoekers ontvangen. De tentoonstelling wordt net zo goed ontvangen als de Suriname-tentoonstelling in 2019. In aanwezigheid van tal van vertegenwoordigers uit de Indonesische en Nederlands-Indonesische gemeenschap, schrijvers, programmamakers, kunstenaars en vele andere gasten werd de tentoonstelling vrijdagavond 20 oktober officieel geopend. Auteur Reggie Baay nam de openingstoespraak voor zijn rekening. Hij ging uitvoerig in op het maatschappelijk debat waaraan deze tentoonstelling kan bijdragen. In zijn woorden: ‘pas de laatste tijd maken we in dit land schoorvoetend aanstalten om ons beeld van Indonesië en onze rol in die geschiedenis te bevragen.’
Te midden van tal van gouden sieraden, Boeddhabeelden, schilderijen van Kusuma Affandi en Isaac Israëls en hedendaagse kunst komt ook de pijnlijke geschiedenis aan bod. Meerdere kranten recenseerden de tentoonstelling dan ook als een geschiedenisles. NRC Handelsblad (23 oktober) omschreef de tentoonstelling als ‘een lange collegereeks’. Het Parool (21 oktober) kopte ‘ongemakkelijke geschiedenisles’. The Guardian (21 oktober) schreef ‘Dutch self-image challenged as country confronts its colonial past’. De Telegraaf (26 oktober): ‘schaamte en ongemak’. De Volkskrant (3 november) schreef over de tentoonstelling: ‘om het Nederlandse kolonialisme in beeld te brengen en de Nederlandse bevolking met haar eigen schaamtevolle verleden te confronteren’.

Programmering met tal van activiteiten en speciale avondopenstellingen
Daar waar de tentoonstelling stopt, begint de programmering. Met meer dan 30 verschillende activiteiten staan we uitgebreider stil bij specifieke thema’s en onderwerpen. Tal van schrijvers, kunstenaars, documentairemakers, historici, chef-koks, musici, theatermakers en onderzoekers komen aan het woord. Met het programma Verhalen uit Indonesië worden vijf boeiende en interessante avonden georganiseerd waarin bekende Nederlandse schrijvers met elkaar in gesprek gaan over de geschiedenis van Indonesië. Op woensdag 15 november vindt de eerste editie plaats met Thom Hoffman en Dido Michielsen, gepresenteerd door historicus Hans Goedkoop. Speciale aandacht gaat uit naar het Nederlandse slavernijverleden in de Oost en de Nederlandse bezetting. Kijk voor meer informatie en het actuele programma op nieuwekerk.nl.