Bewonder schatten van laatste Duitse keizer in Museum Huis Doorn

Bewonder de schatten van de laatste Duitse keizer in Museum Huis Doorn en ga vanaf 20 januari mee met de speciale rondleiding, die wekelijks wordt georganiseerd.

Topstukken in Huis Doorn uitgelicht

In Huis Doorn worden 13 bijzondere collectie-items uitgelicht, waaronder schilderijen, meubels, servies en vroege fotografie. De objecten zijn gekozen om hun bijzondere kunsthistorische waarde, het vakmanschap waarmee ze gemaakt zijn en het persoonlijke verhaal dat ze vertellen. Waarom had ex-keizer Wilhelm deze objecten in zijn bezit en welke betekenis hadden ze voor hem?

Persoonlijke betekenis en wereldgeschiedenis

Maar het blijft niet bij een persoonlijk verhaal: stuk voor stuk zijn de objecten getuige van grote gebeurtenissen uit de wereldgeschiedenis en vertellen ze het verhaal van de sociale, politieke, economische en culturele hoogte- en dieptepunten. De topstukkenrondleiding neemt je in een vogelvlucht mee langs meer dan 160 jaar Europese (kunst)geschiedenis.

Lees ook: Museum Huis Doorn huisde vorig jaar een gamevoorstelling over cocaïnehandel in de Eerste Wereldoorlog.

Fabergé en daguerrotypieën

Eén van de topstukken is het kleine ‘Tsar Pushka’ kanon dat eind negentiende eeuw gemaakt werd door het atelier van Fabergé. Het is een waar kunstwerk voorzien van veel details in nefriet, goud en zilver. Ook toont het museum twee prachtig versierde fotolijsten van Fabergé, met daarin foto’s van Alexei, de zoon van Tsaar Nicolaas II, het petekind van ex-keizer Wilhelm II. De objecten tonen de nauwe familiebanden tussen de Russische tsaar en Wilhelm II voordat de beide naties tegenover elkaar kwamen te staan in de Eerste Wereldoorlog. De moord op Nicolaas en zijn petekind tijdens de Russische Revolutie had grote impact op Wilhelm en was bepalend voor sommige van zijn (politieke) keuzes.

Van bijzondere waarde zijn ook de vroege foto’s, de zogenaamde daguerrotypieën (een van de vroegste fotografische technieken) uit de jaren 40 van de negentiende eeuw. Het zijn portretten van Wilhelms vader en zijn tante en ze verkeren in goede staat.

Naast deze collectie-items zijn er o.a. schilderijen, bijzondere zilveren lepels, vergulde sierborden, en een prachtig gedetailleerd kamerscherm met Chinese voorstelling te zien.

Praktische informatie

De topstukken rondleiding duurt ca. een uur en vindt elke zaterdag vanaf 20 januari om 16.00 uur plaats.

https://www.huisdoorn.nl/