Sunlight Underwater freshwater flora rivers, lakes, pond. Surface.

De tijdelijke tentoonstelling ‘Romeinse Waalschatten’ haalt unieke Waalvondsten terug naar de regio. Aan de hand van 101 objecten die in het stroomgebied van de Waal en de Rijn zijn gevonden, wordt het verhaal verteld van het leven aan de Waal in de Romeinse tijd. De veelzijdige relatie tussen de Romeinen en de rivier is verbeeld in vijf thema’s. Per thema is een topstuk uitgelicht waarvan het verhaal erachter tot leven komt in de tentoonstelling. ‘Romeinse Waalschatten’ is te beleven in Museum De Bastei van 1 februari t/m 26 oktober 2025.

Wonen aan de Waal

Het leven aan de Waal brengt welvaart. De bevolking groeit snel doordat veel soldaten en bestuurders zich hier vestigen. Ambachtslieden, handelaren en boeren profiteren er volop van. Door de nieuwkomers is er meer vraag naar hun producten en diensten. De rivier is een belangrijke waterweg voor handel en transport. De invloed van de Romeinen verandert het leven langs de rivier ingrijpend, met Nijmegen als bruisend centrum van handel en cultuur. Langs de Waal, in en rond Nijmegen, verrijzen indrukwekkende bouwwerken zoals villa’s, badhuizen, tempels, openbare gebouwen en zelfs een amfitheater.
De vondsten uit de Waal weerspiegelen de ongekende luxe waarin de elite leeft, een weelde die niet voor iedereen toegankelijk is. De Romeinse samenleving kent grote ongelijkheden tussen arm en rijk, maar biedt wel mogelijkheden om te stijgen op de sociale ladder. Ras, geslacht, afkomst of godsdienst spelen daarbij slechts een beperkte rol.

Zilveren kommetje | 1 – 300 n.Chr
uit de Waal bij Nijmegen

Versierd met afbeeldingen van planten en het hoofd van een sater, een volgeling van de
wijngod Bacchus. Het is waarschijnlijk een cultusobject voor deze god en het zal dus
ongetwijfeld voor wijn gebruikt zijn. Het kommetje is gemaakt in Italië en van daaruit
geëxporteerd naar onze streken.