Het Verzetsmuseum stevent af op een recordaantal van bijna 120.000 bezoekers in 2024. Dit succes is mede te danken aan de opening van een nieuwe permanente afdeling over de Tweede Wereldoorlog in de voormalige Nederlandse koloniën. Deze multimediale presentatie, die in oktober feestelijk werd geopend door burgemeester Halsema, belicht het verzet tegen koloniale overheersing en de Japanse bezetting van Indonesië vanuit verschillende perspectieven. De afdeling vormt het sluitstuk van de volledige vernieuwing van het museum, die in 2022 werd ingezet.
Directeur Liesbeth van der Horst: “Meer Nederlanders herkennen zich nu in de verhalen in het museum. We zien het publiek veranderen en het museum krijgt veel vijfsterrenrecensies op platforms zoals Google en Tripadvisor. We zijn heel blij met dit bezoekersrecord.”
Het museum kijkt terug op een jaar met een volle kalender, waarin ook twee bijzondere tijdelijke exposities werden gepresenteerd. Verzet tegen Slavernij werd in het voorjaar gerealiseerd in samenwerking met het in oprichting zijnde Slavernijmuseum. In het najaar opende de tentoonstelling Zorg voor het Verzet, die de roerige geschiedenis van de Stichting 1940-1945 belicht. Beide tentoonstellingen kregen veel media-aandacht en veel waardering van bezoekers.
Verzetsmuseum Junior bleef ook een drukbezochte bestemming voor de jongste bezoekers. Ook de Anton de Kom-lezing, de Museumnacht en de Verzetstram waren publiekstrekkers. De Verzetstram, die bezoekers langs belangrijke plekken van vervolging en verzet in Amsterdam leidt, werd dit jaar voor het eerst ook in het Engels aangeboden.
Voor 2025 kondigt het Verzetsmuseum twee bijzondere tijdelijke tentoonstellingen aan: een over Josephine Baker, waarin haar rol in het verzet tegen nazi-Duitsland, haar activisme voor burgerrechten en haar bijzondere band met Nederland wordt belicht, en een tentoonstelling over een zeer actueel thema: het verzet van vrouwen in Iran.
Het Verzetsmuseum Amsterdam kijkt met enthousiasme uit naar 2025, een bijzonder jaar waarin 80 jaar bevrijding wordt gevierd en het museum 40 jaar bestaat. Het museum blijft zich er voor inzetten om nieuwe doelgroepen te bereiken en de thema’s van verzet, solidariteit en mensenrechten uit te dragen.