Visum Mundi, sinds 2024 gevestigd in de monumentale Aula in Wageningen, neemt de ontwikkeling van het omliggende terrein en het gebouw ‘Achter de Aula’ over van BOEi en Van Swaay Projectontwikkeling. De overdracht komt nadat in mei 80 jaar bevrijding groots gevierd is.

Arno Boon, directeur BOEi:
“Het plan voor de herbestemming van de Aula en ‘Achter de Aula’ draagt bij aan het op de kaart zetten van Wageningen als stad waar zeer actuele thema’s als vrijheid en burgerschap aandacht krijgen. Thema’s waar we bij stil moeten blijven staan voor een sterke democratie. In fysiek opzicht is er ook veel bereikt: de afgelopen jaren is de Aula herbestemd en is ook een – tijdelijke – invulling gevonden voor het gebouw ‘Achter de Aula’. Niet ontoepasselijk als huisvesting voor vluchtelingen uit Oekraïne.”

Wim van Veldhuizen, Van Swaay Projectontwikkeling (VSPO):
“Als VSPO zijn wij samen met BOEi met ziel en zaligheid in deze ontwikkeling gestapt, die we vanaf het eerste Corona-jaar getrokken hebben en dragen nu met overtuiging het stokje over aan Visum Mundi.”

Martin Ruiter, eigenaar Visum Mundi en Heerenstraattheater:
“Ik ben BOEi en VSPO dankbaar voor de zaken die ze de afgelopen jaren in beweging hebben gebracht. Het is nu tijd om verder te werken aan Wageningen en meer specifiek het Nationaal Vrijheidskwartier. Versterken van de rijke geschiedenis staat hierbij centraal.”

Het project gaat nu, na de viering van 80 jaar bevrijding, een nieuwe fase in waarbij de inhoudelijke programmering een forse impuls heeft gekregen dankzij bijdragen van Vfonds en de provincie Gelderland. De transformatie van het Irenebrigadeplein wacht nog op beleid ten aanzien van parkeren in en om de binnenstad. ‘Achter de Aula’ zal uiteindelijk een functie krijgen in het verlengde van Hotel De Wereld en mogelijk ook wonen.

Een mooi voorbeeld van wat er de afgelopen periode in het Nationaal Vrijheidskwartier is gerealiseerd, is de multimediale tentoonstelling Elements of Freedom. Bezoekers kunnen in de kleine zaal van Visum Mundi gratis een spectaculaire tour maken door de bewogen (oorlogs-)geschiedenis van Wageningen. Op indrukwekkende wijze vertelt deze tentoonstelling het verhaal van de (herwonnen) vrijheid en nodigt bezoekers uit om te blijven werken aan vrijheid en dat op de Wall of Freedom te onderschrijven.

De Aula, een geschenk van oud-studenten van de toenmalige Landbouwhogeschool, werd in 1935 in gebruik genomen. Wageningen University besloot in 2017 het gebouw af te stoten. Eind 2019 zijn BOEi en Van Swaay Projectontwikkeling met hun visie ‘de Groene Tribü(h)ne’ geselecteerd om de Aula en het omliggende gebied te herontwikkelen. Visum Mundi gaat deze plannen nu samen met de Stichting Nationaal Vrijheidskwartier en Hotel De Wereld definitief maken en in de komende jaren afronden.