Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Auteursrecht en privacywetgeving voor erfgoedorganisaties – Erfgoedhuis Zuid-Holland

september 20, 2023 @ 1:00 pm - oktober 4, 2023 @ 5:00 pm

cursus Auteursrecht en Privacywetgeving

Stel: je krijgt een doos met foto’s bij de balie van je archief of museum. Je besluit om deze in te scannen en te digitaliseren. Maar wie heeft de foto’s eigenlijk gemaakt? Leeft de fotograaf? Hoe krijg je toestemming om deze foto’s online te plaatsen? En wie staan er op de foto’s afgebeeld en leven zij nog? Dit zijn belangrijke vragen om te onderzoeken, voordat je je collectie online plaatst. Kom op 20 september en 4 oktober naar de cursus Auteursrecht en Privacywetgeving om hierover meer te leren.

Over de cursus

In deze basiscursus gaan we in twee cursusdagen aan de slag met kansen en valkuilen van auteursrecht en privacywetgeving. Want er is vaak meer mogelijk dan je denkt bij het online plaatsen van je digitale collectie. En zo kunnen we digitaal erfgoedgebruikers nog beter helpen om rond te neuzen of onderzoek te doen.

Docent cursusdag 1 is Maarten Zeinstra, eigenaar van IP Squared. Hij heeft de unieke combinatie van informatieprofessional en jurist op het gebied van auteursrecht. Tevens is hij coördinator auteursrecht bij KVAN (Koninklijke Vereniging Archiefsector Nederland). Ook is hij nauw betrokken bij Creative Commons Nederland.

Docent cursusdag 2 is Marianne Loef, specialist in informatiebeheer, archiefrecht en privacywetgeving. Zij voert onder meer advies, analyses en onderzoeken uit in digitaal informatiebeheer en historische archieven.

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor vrijwilligers, medewerkers en leden van historische verenigingen, (streek)musea, archieven en andere erfgoedinstellingen.

Programma

Deze cursus bestaat uit twee dagdelen:

 • Cursusdag 1: Auteursrecht voor erfgoedorganisaties – kansen en valkuilen
  Woensdag 20 september, 13.00 – 17.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
  Docent: Maarten Zeinstra

  Op de meeste creatieve uitingen, zoals een foto, film of schilderij rust auteursrecht. Dit betekent dat je deze werken niet zomaar zonder toestemming online mag zetten, of soms zelfs op zaal tonen. Ook op digital born objecten rust auteursrecht. Het is dus belangrijk om het onderzoeken hiervan op te nemen in je beleid en processen. Hiermee voorkom je dat je materialen ten onrechte online plaatst, of dat je juist te voorzichtig bent en je gebruikers niet optimaal bedient.

  Daarnaast zullen we inzoomen op het gebruiken van Creative Commons-licenties en RightsStatements.org om rechten vast te leggen en optimaal te communiceren.

 • Cursusdag 2 – Kennismaking met privacywetgeving voor erfgoedorganisaties
  Woensdag 4 oktober, 13.00 – 17.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur)
  Docent: Marianne Loef

  Sinds 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (Avg) van kracht. Hiermee wordt de privacy van burgers gewaarborgd. Deze wetgeving heeft ook invloed op jouw digitale collectie, administratie en communicatie.

  Denk maar aan het ontsluiten en online plaatsen van videomateriaal; wie staan er op de beelden? In welke context zijn ze vastgelegd: bijvoorbeeld een verjaardag of een religieuze viering? En leven deze personen nog? En mag je bijvoorbeeld zonder toestemming foto’s maken tijdens bijeenkomsten in jouw museum en die op je website plaatsen?

Bij voorkeur volg je alle twee de cursusmomenten. Stuur voor de cursusdagen eigen casussen op. De docent kan daarmee specifieke vragen beantwoorden. Ook zullen de deelnemers met diverse opdrachten en voorbeelden aan de slag gaan.

Praktische informatie

De cursus is gratis toegankelijk en vindt plaats op 20 september & 4 oktober. De locaties worden nader bekend gemaakt. Er wordt voor koffie en thee gezorgd. Lunch is niet inbegrepen.

Bij inschrijving rekenen we op je komst. Mocht je toch niet meer kunnen, geef je afmelding of vervanger dan tijdig aan ons door via info@erfgoedhuis-zh.nl.

Gegevens

Begin:
september 20, 2023 @ 1:00 pm
Einde:
oktober 4, 2023 @ 5:00 pm
Site:
https://www.erfgoedhuis-zh.nl/agenda/2023/auteursrecht-en-privacywetgeving/

Organisator

Erfgoedhuis Zuid-Holland
Telefoon
31 (0)15 215 43 50
E-mail
info@erfgoedhuis-zh.nl
Bekijk de site van Organisator

  Uw evenement ook in onze agenda?

   

  Evenement naam

  Datum

  Omschrijving van 300 woorden

  Afbeelding

   

  Je e-mailadres

   

  Of stuur een mailtje naar info@erfgoed-magazine.nl.