Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Open huis 23 november: Wie heeft een exploitatieplan voor deze ontginningsboerderij?

november 23, 2023 @ 3:00 pm - 4:30 pm

Open huis: monumentale boerderij zoekt nieuwe huurder

Een open huis met een bijzonder tintje: voor een monumentale boerderij met voormalige koeienstal en hooiberg in Amsterdam Noord zoekt Stadsherstel een nieuwe huurder. Liefst een huurder met een plan om de boerderij te exploiteren. Een bestemmingsplanwijziging is bespreekbaar. Op 23 november tussen 15:00 – 16:30 uur is gelegenheid tot bezichtiging. Iedereen is welkom, ook mensen die gewoon een kijkje willen nemen.

Zeldzame ontginningsboerderij

Na de verwoestende stormvloed in 1916 moest een groot deel van de 19e-eeuwse droogmakerij Burkmeerpolder opnieuw ontgonnen worden. De boerderij aan Broekergouw 12 maakte daarvan onderdeel uit en heeft zo een bijdrage geleverd aan het huidige polderlandschap van Landelijk Noord. Het aantal boerderijen rond Amsterdam is inmiddels teruggelopen tot ongeveer twintig; deze boerderij is een van slechts twee zogenaamde ontginningsboerderijen in deze polder en kreeg in 2021 de beschermde status van gemeentelijk monument.

De boerderij is gebouwd door de Veluwse veehouder Jan Van Meerveld, destijds eigenaar van de Burkmeerpolder. Een jaartalsteen ‘1916’ in de gevel herinnert hieraan. In 1941 zijn de voormalige koeienstal en de losse, open hooiberg toegevoegd en rond 1990 zijn stal en woonhuis met een houten tussenlid verbonden.

Stadsherstel Amsterdam werd eigenaar in 2002 toen Stadsdeel Noord vastgoed afstootte wegens het niet doorgaan van eerder geplande infrastructurele projecten en hiervoor een betrouwbare partner zocht om het eigendom en beheer over te nemen. Stadsherstel heeft sinds de oprichting in 1956 al 750 monumenten en beeldbepalende panden gered zowel in als binnen 45 kilometer rondom Amsterdam.

Gezocht: ondernemende huurder met passende bestemming

Stadsherstel had zich al gebogen over een plan om woningen te realiseren in de bijgebouwen, toen ze zich realiseerde dat er vast mensen rondlopen met plannen waar zij zelf niet aan heeft gedacht en die ook passend zijn voor het gebouw en de omgeving. Michiel van der Burght,
adjunct-directeur en hoofd Planontwikkeling & Restauratie bij Stadsherstel: “Mogelijke herbestemmingen zijn bijvoorbeeld een woning met werkplaats voor een timmerman of aannemer, of een woning voor een paardenliefhebber. Wij hebben een voorkeur voor mensen die hun plan zelf uitdenken en gaan exploiteren”.

Het terrein inclusief opstallen beslaat in totaal 3000 m2; de woning is 110 m2 en de voormalige stal koeienstal is 345 m2 verdeeld over twee verdiepingen. Na renovatie is de richtprijs voor de huur van de woning € 2500,- per maand. Voor de stal is dat € 1400,- per maand. Voor dat bedrag is het casco van de stal in orde gemaakt, maar niet ingericht. Verdere investeringen zijn in overleg mogelijk.
Indienen van een plan kan tot 8 december 2023; medio januari 2024 zullen de initiatiefnemers bericht krijgen van Stadsherstel en zullen kansrijke plannen gezamenlijk verder onderzocht worden.

Uitnodiging open huis: donderdag 23 november 15:00 – 16:30 uur

Het open huis op donderdag 23 november is een mooie gelegenheid om de boerderij, koeienstal, hooiberg en het terrein te bekijken.

U bent welkom tussen 15:00-16:30 uur aan de Broekergouw 12, Amsterdam-Noord.
Aanmelden is niet nodig.

Meer informatie:
Naar het volledige nieuwsbericht:
https://stadsherstel.nl/nieuws/open-huis-heeft-u-een-plan-voor-onze-ontginningsboerderij/
Meer over de geschiedenis van het pand is te lezen op de website van Stadsherstel Amsterdam:
https://stadsherstel.nl/monumenten/broekergouw-12/

Gegevens

Datum:
november 23, 2023
Tijd:
3:00 pm - 4:30 pm
Site:
www.stadsherstel.nl

Locatie

Ontginningsboerderij
Broekergouw 12
Amsterdam,
+ Google Maps

  Uw evenement ook in onze agenda?

   

  Evenement naam

  Datum

  Omschrijving van 300 woorden

  Afbeelding

   

  Je e-mailadres

   

  Of stuur een mailtje naar info@erfgoed-magazine.nl.