DE STEEG – Koningin Wilhelmina, de overgrootmoeder van koning Willem Alexander. De Duitse keizer. Willem III, stadhouder van de republiek van de Verenigde Nederlanden én koning van Engeland. Samen met andere beroemde historische personen kijken ze je vanaf 1 juni aan in de oranjerie van Landgoed Middachten in De Steeg, nabij Arnhem.

Landgoed Middachten is een groot particulier landgoed, dat al meer dan 800 jaar in familiebezit is. Het is compleet met bossen, landbouwgronden, boerderijen en een volledig ingericht kasteel, te midden van prachtige tuinen. In het kasteel bevindt zich een omvangrijke collectie portretten. Het betreft geschilderde portretten, maar ook kleine portretfoto’s in de vorm van carte de visites en kabinet foto’s: de visitekaartjes uit de 19de eeuw. Al deze portretten zeggen iets over de wereld waarin de bewoners van Middachten zich door de eeuwen heen bewogen. De beroemdste personen uit de collectie zijn van           1 juni t/m 30 september in de vorm van een fotocollage te zien in de oranjerie van Middachten.

Daarnaast worden op alle zondagen in juli en augustus rondleidingen in het kasteel gegeven. Tijdens deze rondleidingen ligt het accent op de geschilderde portretten. Er zijn portretten van zowel bekende als minder bekende historische personen te zien. Zoals Maria Louisa van Hessen-Kassel, die kortweg Maaike Meu werd genoemd. Ze was de krachtige moeder van de Friese stadhouder Willem IV die na de chaos van het tweede stadhouderloze tijdperk weer rust in de republiek bracht. En Christiaan V, koning van Denemarken en Noorwegen. Hij nam Godard van Reede – bewoner van Middachten aan het einde van de 17de eeuw – op in de prestigieuze Deense Orde van de Olifant wegens zijn militaire successen. Deze orde wordt nog steeds door diverse leden van Europese koningshuizen gedragen. Alleen worden nu andere voorwaarden gesteld. En bezoekers zien natuurlijk de prachtige portretten van de koning-stadhouder Willem III, die zo nauw verbonden was met de voorouders van de huidige bewoners, met en zonder lange pruik. Het waarom wordt door de gidsen uitgelegd.

Praktische informatie
Tijden –
De portrettenexpositie in de oranjerie van Middachten is te bezichtigen van 1 juni t/m 30 september 2019, 10.30-16.30 uur. Kasteelrondleidingen worden gegeven op alle zondagen in juli en augustus om 13.30 en 15.00 uur. Tijdens alle rondleidingen wordt extra aandacht besteed aan de geschilderde portretten, met uitzondering van zondag 14 juli.

Entree – Tuinen inclusief toegang tot de expositie: € 6,00 p.p., vrienden van Middachten en kinde­ren tot 12 jr. gratis. Kasteel en tuinen inclusief toegang tot de expositie: € 11,00 p.p., vrienden van Middachten € 5,00 p.p., kinderen tot 12 jr. gratis.

Parkeren – Parkeerplaats Smidsallee, Smidsallee, 6994 De Steeg. Openbaar vervoer: Breng lijn 43, vanaf NS Arnhem, Dieren of Rheden.

Informatie – www.middachten.nl.