In de periode 2024-2026 realiseert stichting Villa Maecenatis in iedere provincie van Nederland een monumentaal, verhalend wandkleed. Hierin wordt steeds de betreffende provinciale geschiedenis in relatie tot het slavernijverleden op artistieke wijze verbeeld. Het wandkleed in de provincie Utrecht is ontworpen door Munir de Vries en verbeeldt op artistieke wijze de Utrechtse provinciale geschiedenis van het slavernijverleden. Lokaal historisch onderzoek levert hiervoor de bouwstenen.

Kom mee borduren en quilten! Alle inwoners van Amersfoort zijn welkom!

In Amersfoort zijn de maaklocaties: De Katoendrukkerij in de Volmolen, Wijkmuseum Soesterkwartier en het Eemklooster. De technieken waarin we het kleed invullen is met borduurwerk, quilten, punchen en tuften (dit laatste in het Eemklooster). Voor dit community art project roepen we inwoners in en om Amersfoort op om een bijdrage te komen leveren.

Tussen 12 juli en 1 september 2024 kan je op de gezette data komen meedoen in de Katoendrukkerij in de Volmolen, meld je bij voorkeur vooraf aan. Iedereen kan kosteloos meedoen, ongeacht culturele herkomst, opleidingsniveau, eventuele beperking of sociaal-maatschappelijke afkomst.

Méér informatie en aanmelden: info@dekatoendrukkerij.nl

Al het materiaal is aanwezig. Handwerk ervaring is handig maar geen vereiste. Op de volgende data werken we samen in de Katoendrukkerij:

Juli: 12/13/14  –  20/21 –  26/27/28 + Augustus: 2/4  – 11  – 16/17/18  – 23/24/25  – 30/31 + 1 september.

De andere 2 locaties in Amersfoort volgen nog met hun data en tijden.

Aan het wandkleed werken minimaal 400 inwoners in Utrecht mee in verschillende textiele technieken. Het project Draden van ons Nederlandse slavernijverleden brengt op deze wijze mensen samen en stimuleert het bewustzijn van de geschiedenis van de eigen leefomgeving. Het maakproces zelf is minstens zo belangrijk als het artistieke eindresultaat van in totaal twaalf monumentale wandkleden (in elke provincie 1). Het samen vervaardigen van een historisch geladen werk dat vervolgens aan de buitenwereld wordt gepresenteerd, levert immers reflectie, dialoog en bewustwording op.