Geslaagde studenten hovenier historisch groen.

De eerste lichting heeft voor het eerst alle acht modules van de vierjarige NCE-opleiding Hovenier Historisch Groen doorlopen en dat betekent: feest! Afgelopen donderdagmiddag, 13 maart 2025, hebben maar liefst negen studenten hun diploma in ontvangst mogen nemen.

Het uitreiken van de eerste NCE-branchediploma’s voor de opleiding Hovenier Historisch Groen is een mijlpaal. Niet alleen voor het NCE, maar ook voor het historisch groen van Nederland. Natascha Lensvelt, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, zegt: “De erfgoedhovenier en de beheerder zijn uiteindelijk bepalend voor hoe de Nederlandse groenaanleg eruitziet én hoe hij bewaard blijft. Een leven lang leren begint bij het goed opleiden van vakspecialisten. Zonder deskundig onderhoud is er geen groen erfgoed!”

De waarde van gepassioneerde medestudenten

Tijdens de lessen vergroten de studenten niet alleen hun kennis door kennisoverdracht van docent op student, maar er vindt ook kruisbestuiving plaats. De lessen worden gevolgd door vakmannen en –vrouwen met een passie voor hetzelfde onderwerp en zij leren van elkaar. Daarnaast is het een waardevolle uitbereiding van het netwerk binnen de branche. Opleidingscoördinator Rob Plomp zegt: “De studenten hebben de opleiding vanuit verschillende achtergronden gevolgd. Na vier jaar blijkt dat er een nieuwe groepering is ontstaan met als thema de liefde voor historisch groen. Het is fantastisch om daar als coördinator je steentje aan bij te dragen.”

Rondleiding door de historische tuin van Rijksmuseum Muiderslot.


De diploma-uitreiking

Tijdens de diploma-uitreiking worden de geslaagde studenten in het zonnetje gezet en wordt een passend programma georganiseerd. Deze keer vond de diploma-uitreiking plaats in Muiden en tuinbaas Henk Boers heeft samen met Majie Goedhart een rondleiding gegeven door de historische tuin van Rijksmuseum Muiderslot. Het delen van kennis en ervaring blijft belangrijk en het ontdekken van een kasteeltuin met levend erfgoed blijft interessant. Na het bezoeken van deze laatste historische tuin in verband met de opleiding (tijdens de opleiding hebben de studenten maar liefst 30 landgoederen bezocht), hebben de volgende studenten hun NCE-branchediploma in ontvangst mogen nemen: Rick Mensink, Jenny van der Linde, Arno Hoefakker, Bas van der Hengst, Geerten Vuik, Patrick van Rij, Laura Bogers, Nick Boerhof en Gerrit Reijm.

Studenten vertellen

Arno Hoefakker vertelt over de opleiding: “Gedurende deze opleiding heb ik niet alleen veel kennis opgedaan over historisch groenbeheer, maar ook een waardevol netwerk opgebouwd. Tijdens studiedagen en bijeenkomsten heb ik veel inspirerende vakmensen ontmoet, die mijn perspectief op het vak hebben verruimd.”

Geerten Vuik zegt over zijn examenopdracht: “Ik vond het een interessante examenopdracht, waarbij je de kennis, die je in de afgelopen vier jaar hebt opgedaan, goed kan gebruiken. Ik ben zelf erg tevreden over het eindresultaat en kijk positief terug op deze opdracht. Ik heb weer een prachtig stukje Nederland ontdekt!”

Patrick van Rij over de opleiding: Gedurende de opleiding tot erfgoedhovenier leer je steeds beter luisteren. Je leert eerst onderzoek te verrichten en daarna te handelen. Dit belangrijke aspect draagt eraan bij dat ik zeker bij bestaande tuinen en parken met mooie en historische verrassingen op de proppen kan komen. Daarmee kan ik klanten nog meer enthousiasmeren voor het groen.”