Refresh, tentoonstelling Amsterdam Museum december 2020-maart 2021

Een feestelijk jaar met veelzijdige programmering

Naast een vaste collectiepresentatie in het Amsterdam Museum aan de Amstel en in Huis Willet-Holthuysen aan de Herengracht maakt het Amsterdam Museum ook in 2025 tijdelijke tentoonstellingen. In het jaar dat de stad Amsterdam haar 750e verjaardag viert opent het Amsterdam Museum een aantal vernieuwende tentoonstellingen over onderwerpen die de volle aandacht verdienen: Vrouwen van Amsterdam, dak- en thuisloosheid in onze stad, het opheffen van Nederland Wordt Beter (Kick-out Zwarte Piet) en de visie op de toekomst. Vanwege de renovatie van zijn hoofdlocatie aan de Kalverstraat programmeert het Amsterdam Museum ook in 2025 nog vanuit de Amsterdam Museum-vleugel aan de Amstel (gebouw H’ART Museum), in Huis Willet-Holthuysen en op diverse locaties in de stad.

Vrouwen van Amsterdam – een ode

14 december 2024 tot en met 31 augustus 2025

Met het project Vrouwen van Amsterdam – een ode verrijkt het Amsterdam Museum de geschiedenis door odes aan vrouwen die de stad hebben gemaakt tot wat deze nu is, te verzamelen bij iedereen die mee wil doen. Er zijn al honderden odes binnengekomen bij het museum die te lezen zijn op een online platform. De opgehaalde odes en nieuw onderzoek resulteren in een tentoonstelling die ontroert, aan het denken zet en oproept tot het schrijven van nóg meer odes aan vrouwen die een plaats verdienen in de geschiedenis van Amsterdam. Vrouwen van Amsterdam – een ode is te zien vanaf zaterdag 14 december 2024 in het Amsterdam Museum aan de Amstel.

In de tentoonstelling worden meer dan 50 vrouwen waarover een ode is gemaakt middels een object uit de collectie van het Amsterdam Museum of een persoonlijk voorwerp in bruikleen in de spotlights gezet. Daarnaast heeft het museum tien hedendaagse makers(duo’s) een opdracht gegeven om met nieuw werk te reflecteren op het verhaal van een vrouw of om zelf een ode te maken aan een vrouw. In totaal maken bezoekers in de tentoonstelling kennis met ruim honderd vrouwen.

Tentoonstelling over dak- en thuisloosheid

14 februari tot en met 5 oktober 2025

Het aantal dak- en thuislozen neemt al jaren toe in Amsterdam. De Regenbooggroep schat dat er op dit moment zo’n 17.000 dak- en thuisloze mensen zijn in Amsterdam. Wie zijn deze mensen? Wat heeft ervoor gezorgd dat zij dak- of thuisloos zijn geworden? En hoe ervaart deze groep Amsterdammers de stad? In deze tentoonstelling wordt licht geworpen op deze vragen. Het Amsterdam Museum werkt samen met partners die de doelgroep kennen en met ervaringsdeskundigen die zelf met dak- of thuisloosheid te maken hebben gehad. Zo wordt het verhaal niet over maar door mensen die zelf dak- of thuisloos zijn of door mensen die dagelijks met de thematiek te maken hebben verteld. Partners waarmee de tentoonstelling wordt gemaakt zijn onder andere De Regenbooggroep en HVO Querido.

De tentoonstelling over dak- en thuisloosheid maakt onderdeel uit van Collecting the City, de programmalijn waarmee het Amsterdam Museum de stad van nu verzamelt op een inclusieve en diverse manier. Dit doet het museum in co-creatie met vele netwerken uit de verschillende wijken van de stad. Met als resultaat tentoonstellingen over onder andere de vliegramp in de Bijlmer (2022), woningnood (2023), de Zeedijk (2024) en Club RoXY (2022). 

Refresh Amsterdam #3: Paint the Future

4 oktober 2025 tot en met 1 maart 2026  

De tentoonstelling Refresh Amsterdam #3: Paint the Future (werktitel) is te zien vanaf 4 oktober 2025 in het Amsterdam Museum aan de Amstel en op locaties in de stad. Refresh Amsterdam is een tweejaarlijks terugkerende kunstmanifestatie waarin hedendaagse makers reflecteren op actuele thema’s die spelen in de stad. Eerder bijvoorbeeld over oorlog en conflict. In deze derde editie van Refresh Amsterdam is het thema: de toekomst van de stad Amsterdam. In de tentoonstelling zullen hedendaagse makers werk tonen waarin zij de toekomst van Amsterdam in beeld brengen.

In deze derde editie wil het Amsterdam Museum naast gevestigde kunstenaars ook de creativiteit aanspreken van iedereen die een visie heeft op de toekomst van onze hoofdstad. Welke nieuwe ontwikkelingen in de toekomst vinden mensen belangrijk of waar dromen ze van? Welke tradities, plekken en manieren van omgang met elkaar willen we behouden? Welke zijn aan vernieuwing toe? Iedereen kan een eigen creatieve bijdrage inleveren. Een deel van de inzendingen, geselecteerd door een jury, wordt gepresenteerd in de tentoonstelling. Deze tentoonstelling wordt gemaakt met steun van de VriendenLoterij.

Zes nieuwe groepsportretten van Raquel van Haver

4 oktober 2025 tot en met 1 maart 2026

Ter gelegenheid van de 750e verjaardag van de stad Amsterdam heeft kunstenaar Raquel van Haver een opdracht gekregen van het Amsterdam Museum om zes grote groepsportretten te maken. Van Haver liet zich daarbij inspireren door de 17de-eeuwse groepsportretten in de museumcollectie. Met Groepsportretten van de 21e eeuw schildert en interviewt zij Amsterdammers die zich inzetten voor grootstedelijke kwesties rond sociale cohesie, huisvesting, armoede, kunst en cultuur, educatie, milieu en klimaat. Denk hierbij aan kunstenares Aukje Dekker, professor Gloria Wekker, DJ Joost van Bellen en rapper Massih Hutak. Met het project vraagt Van Haver aandacht voor veranderingen in Amsterdam: “Hoe geven wij de toekomst van de stad vorm? Is er daarbij ruimte voor grassroots-initiatieven en kritische stemmen?”.

De zes monumentale werken van Van Haver worden gepresenteerd in het kader van de tentoonstelling Refresh Amsterdam #3: Paint the Future. 

Tentoonstelling over Nederland Wordt Beter – Kick Out Zwarte Piet

7 november 2025 tot en met 18 januari 2026

Op 7 november 2025 opent de zesde editie van Collecting the City en het onderwerp van deze editie is de lange weg naar een Sinterklaasfeest waar niemand zich buitengesloten hoeft te voelen. Centraal staan de ervaringen van de actiegroep Nederland Wordt Beter met hun campagne Kick Out Zwarte Piet (KOZP). De stichting Nederland Wordt Beter kondigde aan na Sinterklaas (5 december) 2025 te stoppen. De stichting die begon vanuit Amsterdam is met zijn demonstraties een belangrijke aanjager geweest in de overstap van Zwarte Piet naar roetveegpiet in heel Nederland, met als doel het Sinterklaasfeest mee te laten groeien met de tijd en een feest voor iedereen te laten zijn. Volgens oprichter Jerry Afriyie is alles ‘volgens plan gegaan’. Het opheffen van Nederland Wordt Beter vanwege het behalen van het doel wordt een belangrijke markering in de geschiedenis. Het wordt gevierd met verschillende evenementen en programmering in de stad. Zo ook een tentoonstelling in het Amsterdam Museum. Het museum maakt de tentoonstelling samen met stichting Nederland Wordt Beter. De bezoeker ziet in de tentoonstelling dat het mogelijk is om verandering teweeg te brengen. De tentoonstelling deelt kennis en is ook een oproep aan nieuwe activisten om aan de slag te gaan en het verschil te maken.

De tentoonstelling over Nederland Wordt Beter in het Amsterdam Museum maakt onderdeel uit van Collecting the City, de programmalijn waarmee het Amsterdam Museum de stad van nu verzamelt op een inclusieve en diverse manier. Dit doet het museum in co-creatie met vele netwerken uit de verschillende wijken van de stad. Met als resultaat tentoonstellingen over onder andere de vliegramp in de Bijlmer (2022), woningnood (2023), de Zeedijk (2024) en Club RoXY (2022).

Samenwerkingen in de stad

Ook dit jaar programmeert het Amsterdam Museum weer op verschillende plekken in de stad en met diverse samenwerkingspartners. Zo worden in 2025 locatie-tentoonstelling van Verhalen van Aankomst geopend in samenwerking met Stichting Vluchtelingenwerk, HVO Querido, Boost en AZC’s. Ook ondersteunt het Amsterdam Museum Toko Mokum bij hun project Toko Holland die te zien zal zijn bij diverse musea in het land en helpt het museum SiMSALABiMS om 16 kelderboxen in de Bijlmer om te toveren tot een klein museum. Het Amsterdam Museum werkt daarnaast samen met het Indisch Buurtmuseum om een expositie in de ObA op het Javaplein in Oost te realiseren en met het stadsdeel Amsterdam West voor hun project Vrouwen van West.

Amsterdam 750

Diverse projecten van het Amsterdam Museum in 2025 hebben te maken met de 750e verjaardag van de stad die dat jaar groots wordt gevierd: Vrouwen van Amsterdam, Refresh Amsterdam #3: Paint the Future en de kunstopdrachten aan Raquel van Haver.

Renovatie Burgerweeshuis – open in 2028

De hoofdlocatie van het Amsterdam Museum is gevestigd in een monumentaal pand in het historische centrum van de stad aan de Kalverstraat: het voormalige Burgerweeshuis. In 2025 wordt hard doorgewerkt aan de renovatie van het pand om het beter toegankelijk te maken voor publiek, de zichtbaarheid van het museum te verbeteren, het gebouw te verduurzamen en om meer ruimte voor collectie en publiek te maken. Het nieuwe Amsterdam Museum opent naar verwachting in 2028. Tot die tijd blijft het Amsterdam Museum tentoonstellingen maken aan de Amstel 51 (H’ART Museum), Huis Willet-Holthuysen op de Herengracht en op diverse plekken met verschillende partners in de hele stad.