Janny van der Heijden nieuwe ambassadeur Open Monumentendag

Janny van der Heijden is vanaf 2024 de nieuwe ambassadeur van de VriendenLoterij Open Monumentendag. Hiermee is zij de opvolger van Pieter van Vollenhoven, die na 34 jaar het stokje overdraagt. Erfgoed-liefhebber én culinaire alleskunner Janny is verheugd om zich te mogen verbinden aan het grootste culturele evenement van Nederland.

“Het is al langere tijd mijn missie om mensen, eten, cultuur en erfgoed met elkaar te verbinden. Dat probeer ik ook uit te dragen in de tv-programma’s die ik maak. Toen ik gevraagd werd als ambassadeur voor Open Monumentendag, viel alles samen”, reageert Janny van der Heijden. “Ik ben ontzettend blij dat ik mijn missie nu een groter podium kan geven en bij kan dragen aan de bekendheid van Open Monumentendag. Dit evenement maakt het Nederlands cultureel erfgoed op een laagdrempelige manier toegankelijk voor iedereen.”

Open Monumentendag is een initiatief van stichting Nederland Monumentenland. Harald de Boer, directeur van de stichting, is opgetogen over de samenwerking. Hij ziet Janny van der Heijden als de ideale ambassadeur voor het evenement. ”Met Janny als ambassadeur maken we Open Monumentendag nóg bekender bij het grote publiek, zowel jong als oud. Janny is naast haar tv- en schrijfwerk ook bewoonster van een rijksmonument en kan daardoor met haar aanstekelijke enthousiasme de schoonheid van ons erfgoed goed voor het voetlicht brengen”, aldus De Boer.

Belangstelling voor monumenten vergroten

Open Monumentendag verbindt en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten niet alleen een verrijking voor onze leefomgeving, maar ook voor onszelf zijn. Door één weekend per jaar duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk te maken, wordt de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg vergroot. Het evenement wordt georganiseerd door 300 lokale Open Monumentendag comités in heel Nederland en trekt jaarlijks ca. 1,5 miljoen bezoekers.

Onderweg!

Open Monumentendag maakt deel uit van een groter geheel, de European Heritage Days. Het thema dit jaar is ‘Routes, netwerken en verbindingen’. Elk land geeft daar zijn eigen draai aan en in Nederland hebben we gekozen voor de slogan ‘Onderweg!’. In de programmeringen dit jaar zal aandacht worden besteed aan reizen via diverse soorten wegen en met verschillende vervoersmiddelen, van A naar B. Maar ook het onderweg zijn in de vorm van tijd; van verleden naar heden, van oud naar nieuw. ‘Onderweg!’ gaat over de invloed die reizen, vervoer en communicatie hebben gehad – en nog steeds hebben – op het aanzien van Nederland, de inrichting van ons land en de manier van leven zoals we dat vandaag de dag doen.

Open Monumentendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 14 en zondag 15 september. Meer informatie op www.openmonumentendag.nl.