Dit jaar is het 80 jaar geleden dat er met de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. In Nederland herdenken we dat elk jaar bij het Indisch Monument in Den Haag en bij meer dan 50 lokale herdenkingen door het hele land. Ook op de erevelden in Azië worden kransen gelegd.

Zijne Majesteit de Koning en minister-president Schoof zullen dit jaar de nationale herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag bijwonen. De Koning houdt tijdens de herdenkingsbijeenkomst een toespraak en legt de eerste krans. De minister-president, staatssecretaris Judith Tielen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer zijn eveneens aanwezig en leggen kransen. Ter afsluiting van de ceremonie opent Koning Willem-Alexander het defilé langs het Indisch Monument.

De oorlogservaringen en de grootschalige ontheemding die volgde werken door tot op de dag van vandaag bij inmiddels 2 miljoen Nederlanders met een Indisch oorlogsverhaal in de familie en ook in onze samenleving als geheel. Mevrouw Anneke van Voorden-Boelhouwer was 10 jaar oud toen ze met haar moeder, zussen en jongere broertje naar het kamp Ambarawa werd gebracht. Zij zal samen met de heer Roy Meelhuysen de krans voor de burgerslachtoffers en de militaire slachtoffers leggen. Diens vader diende in het KNIL en werd door de Japanners krijgsgevangen gemaakt. De driegeneratiekrans wordt gelegd door mevrouw Femke Groustra-de Kat en haar dochter Marjolein en kleindochter Josje. Mevrouw Groustra-de Kat was 17 jaar toen de oorlog uitbrak en zij werd geïnterneerd in kamp Tjideng.
Ook mevrouw Janny Liem Tan was bij het uitbreken van de oorlog 17 jaar oud. Zij maakte de oorlog als buitenkamper mee en zal tijdens de herdenking een testimonial uitspreken. Jordan Bramsen en Eltjo Ockeloen, die de jongere generatie vertegenwoordigen, zullen eveneens een testimonial uitspreken. Noortje Garvelink, leerling van het VCL, de school die het Indisch Monument heeft geadopteerd, zal een toespraak houden.

Zoë Tauran, Jordan Roy, Jamai Loman en het Orkest Koninklijke Luchtmacht onder leiding van majoor Jasper Staps zullen tijdens de herdenking hun muzikale medewerking verlenen.

Dit jaar wordt de vaandelwacht geleverd door het Eskader van de Koninklijke Marine.

Tijdens de herdenking zal het historische vliegtuig Catalina een eerbetoon brengen met een flypast over het Indisch Monument.

Zitplaats reserveren

De herdenking is voor iedereen vrij toegankelijk. Wie verzekerd wil zijn van een zitplaats kan die tot 1 augustus reserveren op de website van de stichting (Er is een maximumaantal plaatsen beschikbaar).

Dagprogramma

Voorafgaand aan de herdenking vinden overdag in samenwerking met Het Nationale Theater en andere organisaties op verschillende locaties in Den Haag activiteiten plaats. Daarbij wordt stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en worden alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië herdacht. Het dagprogramma is te bekijken op de website van Het Nationale Theater.

In samenwerking met het Indisch maandblad Moesson is een speciale editie gemaakt die in het teken staat van 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog. Het dubbeldikke zomernummer is vanaf 1 juli te koop en wordt gratis aan de donateurs van de stichting toegezonden en verspreid onder leden van de Eerste en Tweede Kamer.

De Nationale Herdenking 15 augustus 1945 is rechtstreeks te volgen op NPO1, nos.nl, Omroep West en op de facebookpagina van Stichting Nationale Herdenking 1945 vanaf 18.48 uur.