Vijftien maart in het jaar 1345 gonsde het door middeleeuws Amsterdam: er is een wonder gebeurd! Het is een mirakel! Een hostie is ongeschonden in de vlammen van een brandende haard gevonden: een teken van God. Dit wonderverhaal van Amsterdam wordt ter gelegenheid van 750e verjaardag van de stad gevierd met de opening van de tentoonstelling ‘Mirakel van Amsterdam, over het herinneren van het verleden én de toekomst’ in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder.

De tentoonstelling opent 13 maart en is te zien tot en met 7 september 2025 in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Op zaterdag 15 maart vindt de Stille Omgang plaats. De lantaarn die elk jaar tijdens deze processie de plaats van het wonder aangeeft, is onderdeel van de tentoonstelling.

De perspreview vindt plaats op dinsdag 11 maart om 10.00 uur.

Het wonder

Het wonder voltrekt zich op die bewuste dag in 1345 op de hoek waar nu de Wijde Kapelsteeg en de Kalverstraat samenkomen. Een zieke man heeft als goed katholiek van de priester zijn laatste heilige communie ontvangen. Ziek als de man is, braakt hij de hostie uit. De hostie, die voor katholieken het lichaam van Christusis, wordt met het braaksel mee in het haardvuur gegooid. Wonder boven wonder  verbrandt de hostie niet en wordt de volgende dag teruggevonden in de haard.

Een bewogen geschiedenis

Dit bijzondere verhaal dat zich afspeelt in hartje Amsterdam is het begin van een lange en bewogen geschiedenis. Op de plek waar het wonder heeft plaatsgevonden wordt de Kapel ter Heilige Stede gebouwd. Jaarlijks wordt het wonder in maart herdacht met een processie. Twee eeuwen later (1578) zorgt de protestantse overname van de stad ervoor dat katholieken hun geloof moeten uitoefenen in schuilkerken. De Kapel ter Heilige Stede wordt gezuiverd van alle verwijzingen naar het Mirakel van Amsterdam. In 1908 wordt de kapel geheel afgebroken. Slechts enkele objecten zijn de afgelopen eeuwen bewaard gebleven.Deze topstukken – uit eigen en toonaangevende Nederlandse collecties – zijn te zien in de tentoonstelling ‘Mirakel van Amsterdam’ in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder.

Herinneren voor de toekomst

Het Mirakel van Amsterdam blijft inspireren. Drie hedendaagse kunstenaars geven een nieuwe dimensie aan de verhalen en tradities rondom het Mirakel. Zij denken met de jongeren na over wat er bij 1000 jaar Amsterdam herinnerd moet worden. Producer en DJ JP Enfant vertaalt de eeuwenoude klanken van de Occo Codex naar een hedendaagse elektronische compositie. Kunstenaar Kaili Smith werkt aan een hedendaags altaarstuk waarin hij inspiratie ophaalt uit de buurt, de collectie van het museum en verhalen van de jongeren uit de Voices Community. Maha Eljak gaat met de jongeren aan de slag om een zine te creëren, waarin hun hoop, herinneringen en identiteit centraal staan. Dit proces mondt uit in een dynamisch werkatelier, waarin de jongeren uiting geven aan hun zorgen, wensen en dromen voor de toekomst.

Over Museum ‘Ons Lieve Heer op Solder

In het hart van de Amsterdamse binnenstad en verborgen in een 17de-eeuws grachtenhuis bevindt zich Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Het museum bestaat uit twee gebouwen die zijn verbonden middels een ondergrondse doorgang. Op de zolder van het historische woonhuis is een compleet ingerichte huiskerk te vinden; het best bewaarde geheim van Amsterdam. Het museum organiseert wisselende exposities met als hoofdthema’s religieuze diversiteit, identiteit en tolerantie. Meer informatie via www.opsolder.nl.