Op zondag 21 oktober viert Hilde haar verjaardag met een groot spektakel in Napoleontische sfeer, alsof‘t het jaar 1799 is. Op het plein voor Huis van Hilde verrijst een legerkamp met soldaten- en officierstenten. Op de markt met ambachtslieden en kooplui loopt iedereen in 18de-eeuws tenue. Meer dan 80 re-enactors zorgen voor voorstellingen, demonstraties en muziek.  Binnen in Huis van Hilde is de Rus te bewonderen, die onlangs een gezicht kreeg en afgelopen weken volop in de belangstelling stond.

Het verjaarsfeest is geheel in 18de-eeuwse sfeer, passend bij de nieuwe tentoonstelling ‘Vijand in het Zand’ over de invasie van 1799 en de Slag bij Castricum. Op het Westerplein in Castricum komt deze periode weer even tot leven in een groot re-enactment spektakel met soldaten, ambachtslieden en kooplui. Voor soldaten was het zeker geen pretje toen, maar voor burgers ging het leven gewoon door. Zij bezochten ook vaak zo’n legerkamp; precies wat bezoekers op 21 oktober ook kunnen doen.

Hildes Verjaardag in 1799

Op het plein oefenen soldaten in prachtig tenue; Russische, Franse, Bataafse en Schotse. Ze geven trainingen en gevechtsdemonstraties; er is zelfs een hoge officier te paard bij. Kinderen kunnen leren musket schieten, een training volgen of soldatenkost proeven. Op de levendige markt tonen ambachtslieden hun vak, zoals de wapensmid, de musketbouwer en de uniformmaker. Er is een goochelaar, een kunstschilder en een muziekensemble dat 18de-eeuwse liedjes brengt. Bezoekers kijken hun ogen uit en kinderen spelen straatspelletjes uit die tijd of het grote spionnenspel; je eigen kokarde knutselen kan ook. Bij de Franse ‘Salon de thé’ is lekkers uit die tijd verkrijgbaar en dansles te volgen. De provincie Noord-Holland is hoofdsponsor van het evenement, dat verder mogelijk wordt gemaakt door de gemeente Castricum.

Hilde trakteert en herfstvakantie feestweek

Wie jarig is trakteert natuurlijk; Hilde zorgt voor taart en een cadeautje voor jonge bezoekers (zolang de voorraad strekt). Er staan de hele week heerlijke Franse, Russische en Britse gerechten op het menu van museumcafé Hildes Heerlykhyd. Bezoekers kunnen ook dan nog meedoen aan de winactie ‘Verzin een naam voor de Rus’ en een mooie prijs winnen.
Ook in de herfstvakantie is het nog feest met een fantastisch programma. Kinderen maken hun eigen kijkdoos met soldaatjes, versieren pannenkoeken, gaan naar Hildes bioscoop of de poppentheater voorstelling; er is zelfs een verkleedhoek met 18de-eeuwse verkleedkleren.

huisvanhilde.nl