Nieuwe generatie werkt hard aan restauratiekennis

Twintig restauratietimmerlieden/-metselaars ontvingen afgelopen week het diploma van de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen. “Dit is heel goed nieuws voor ons erfgoed. Goed opgeleide vakmensen vormen een belangrijke pijler onder de restauratiesector. De nieuwe generatie vaklieden beschikken over zowel de juiste restauratiekennis als beroepshouding: nieuwsgierig, precies, creatief, geduldig en – last but not least – ze weten wat ze niet weten”, zegt NCE-bestuurslid en restauratie-architect Erik Jan Brans. Er is nog meer goed nieuws.

Onlangs maakte staatssecretaris voor Cultuur Gunay Uslu bekend 2 miljoen euro aan het NCE beschikbaar te stellen om de continuïteit van de activiteiten van het NCE te borgen. “Dat geeft perspectief en meer zekerheid. We zien de afgelopen jaren aan de studentenaantallen bij het NCE dat bedrijven en vaklieden willen investeren in het borgen van restauratievakmanschap door zich te specialiseren in het vak”, aldus Brans.

Gediplomeerde

Het is algemeen bekend dat een hele generatie restauratieprofessionals, van uitvoerend vakman tot architect, nu tot het einde van zijn of haar loopbaan komt, vervolgt Brans: “Daarom is het zo goed om te zien dat de verjonging goed op gang is. En dat niet alleen: het gaat om de borging van kennis en vaardigheden en dus kwaliteit in de gehele restauratieketen, van de uitvoerende vakman tot medewerkers van overheden (met name gemeenten), monumentenwachters, adviseurs, architecten en ook leden van monumentencommissies.”

De kersvers gediplomeerde restauratietimmerlieden zijn: Mark Mensink (Dijkhof Bouw), Dennis van Zwolle en Peter Hulleman( beide Aannemingsbedrijf Draisma), Tim Zijm (Meesters van Trecht), Riekelt Schilder (Hanzebouw Zwolle), Bart Steggink (Aannemersbedrijf Oude Molenman), Erwin Post en Mark van Klaveren (beide Runhaar Bouw), Frank Borst (Akerbouw), Yoeri Beenen en Niek Scherpenzeel (De Heeren Bouwmeester) Kevin Lorent (Leguit en Roos), Arno Kapteijns (De Bonth van Hulten), Ruud Baartmans (Cauwenborgh), Djim Blom (Nico de Bont), Leon van Alebeek en Thom van Bokhoven (Van den Bouwhuijsen) Tom Herijgers (Van Dinther Bouwbedrijf), Vincent Verheijen (Koninklijke Woudenberg) en Dennis Rietveld (Oome Raamsdonk). 

Behoeften & eisen

Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen is in 2017 opgericht om de toekomst van het kleinschalige restauratievakonderwijs veilig te stellen. Het NCE werkt, gesteund door de minister van OCW, samen met vele personen en organisaties uit de restauratie-, bouw- en onderwijssector. Inmiddels zijn voor 11 vakdisciplines restauratieopleidingen ontwikkeld, die goed aansluiten op de behoeften in het werkveld. In de opleidingen zijn de uitvoeringsrichtlijnen van Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) verwerkt, een mooie kwaliteitsborging. Het diploma van het NCE voldoet aan de scholingseisen die Stichting ERM stelt bij certificering van een bedrijf.

De opleidingen worden verspreid over Nederland georganiseerd. De opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen kan bijvoorbeeld zowel het GRC in Velp gevolgd worden als bij Bouwmensen Utrecht in Nieuwegein. Kijk voor meer informatie op de website.