Paleis Het Loo opent op donderdag 9 oktober 2025 in samenwerking met Kunstmuseum Den Haag de tentoonstelling Dresscodes – van statement tot stijlicoon. De modetentoonstelling neemt de bezoeker mee in de wereld van het Nederlandse hof door de tijd heen, waar diverse vorstinnen de dresscodes bepaalden. Mode speelde binnen het hofleven, toen en nu, een belangrijke rol bij het uiten van persoonlijke stijl en status. Dresscodes gaat ook over beroemdheden die de koninklijke dresscodes overnemen, net als de huidige vorsten die modestatements maken met betaalbare mode. Bewonder niet alleen schitterende kledingstukken van koningin Wilhelmina en koningin Emma, maar ook rode loper-outfits van onder andere prinses Diana en stijliconen als Kendall Jenner, Salma Hayek en Margot Robbie.

Credits: Dresscodes, Paleis Het Loo. Fotografie Marijke Aerden, ontwerpen Viktor&Rolf.

De tentoonstelling toont unieke historische objecten uit de collecties van Koninklijke Verzamelingen, Kunstmuseum Den Haag en Paleis Het Loo. Door stil te staan bij thema’s als ceremonieel, gala, rouw, trouw en buitenleven, worden verschillende facetten van dresscodes aan het hof belicht: de geschreven en ongeschreven regels.

Frans van der Avert – directeur Paleis Het Loo:“Deze tentoonstelling belooft een feest voor het oog te worden. Dresscodes omarmt een thema dat van alle tijden is: wie wil je zijn, waar wil je bij horen en wat zegt je kleding daarover? De combinatie van unieke koninklijke historische mode en hedendaagse haute couture laat zien dat dresscodes tijdloos zijn.”

Van traditionele hofsleep tot modieuze jurken

In de 19e eeuw gebruikten vorsten kleding om zich te onderscheiden van de hofhouding. Bij officiële gelegenheden golden strikte kledingvoorschriften en droegen de koningin en haar hofdames een hofsleep: een meterslange sleep gemaakt van een kostbare stof, vaak geborduurd met bijvoorbeeld gouddraad. Tijdens de tentoonstelling is de hofsleep van koningin Emma te zien, net als trouwjurken van Wilhelmina en Juliana en de galajaponnen van de hofdames, zoals Henriëtte van de Poll, de hofdame van koningin Emma. De tentoonstelling Dresscodes laat zien hoe kledingvoorschriften aan het hof niet alleen status en stijl uitdrukten, maar ook verrassend duurzaam waren: de sleep bleef, de jurk veranderde mee met de mode.

Invloed op popcultuur

Dresscodes zijn nog altijd zeer relevant. Welke kleding draag je en wat wil je daarmee uitstralen? De regels van toen zien we steeds vaker terug in de huidige popcultuur: op de rode loper van film- en muziek awards, zoals de ‘mode-loper’ van het Met Gala en op sociale media. De stijliconen van nu maken een statement door zich te kleden volgens de hofregels van toen. Koninklijk, met lange slepen en luxe materialen. Stukken van filmicoon Audrey Hepburn zijn tijdens Dresscodes te bewonderen op Paleis Het Loo, net als unieke bruiklenen van de koninginnen van Nederland en België. De hedendaagse kleding die het beeld van deze moderne vorsten bevestigt, komt van grote modehuizen zoals Chanel, Gucci, Dries van Noten en Givenchy. Ook kleding van modehuizen van Nederlandse bodem met grote internationale bekendheid zoals Viktor&Rolf, JANTAMINIAU en Claes Iversen is te zien.

Dresscodes en jij

Via Dresscodes en jij ontdekken bezoekers ook de fotoserie Exactitudes van fotografen Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, waarin het duo de dresscodes van verschillende sociale groepen heeft gedocumenteerd. Via de digitale passpiegel van Modemuze staan bezoekers stil bij kledingstijlen van zichzelf en anderen. Ze zien in Dresscodes dat de vorsten van nu juist kleding dragen zoals iedereen: toegankelijke high street items. Nederlandse vorsten zoals koningin Máxima en prinses Amalia lopen hierin voorop, en ook Meghan Markle draagt graag een combinatie van couture met confectie.

Dresscodes is vanaf 9 oktober te zien op Paleis Het Loo. Tickets zijn verkrijgbaar via tickets.paleishetloo.nl.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Kunstmuseum Den Haag en mogelijk gemaakt dankzij steun van het Cultuurfonds, Fonds 21, Mondriaanfonds, de Gemeente Apeldoorn en Stichting Zabawas, de Gravin van Bylandt Stichting en het Hendrik Muller Fonds.

Paleis Het Loo, Koninklijk Park 16, Apeldoorn