Het programma voor het 7e Nationaal  Monumentencongres, op 8 november 2018 in de Prodentfabriek in Amersfoort, is bekend gemaakt. Burgerparticipatie en de maatschappelijke betekenis van erfgoed en monumenten staan centraal tijdens het grootste jaarlijkse congres voor de sector.

Restaureren en herbestemmen lijkt een onderwerp te worden waar burgers zich steeds meer ‘tegen aan bemoeien’. Dat levert niet alleen interessante ideeën op voor de invulling van monumenten, maar ook draagvlak voor het vinden van de middelen om zo’n restauratie en herbestemming mogelijk te maken. Professionele monumentenbeheerders voelen dat zij de gebouwen namens de samenleving in bruikleen hebben. Dit gegeven levert niet alleen draagvlak op maar ook spanning: want wat als burgers vinden dat een bepaalde functie níet kan?

Naast een plenair programma met o.a. Linde Egberts, Maarten Prak, Riemer Knoop, Paul Roncken, Alexander de Bont en Theo Meeuwissen, zijn er dit jaar 6 interactieve keuzesessies, die inhoudelijk worden ingevuld door een groot aantal deelnemende erfgoedpartijen waaronder Reinwardt Academie, ErfgoedAcademie, BOEi, Platform VOER, Provincie Utrecht, NCE, SCP en Gemeente Amsterdam. Met nieuwsgierig makende titels als “Emotienetwerken”, “Tussen Belang en Belangstelling”, “Over verhalen, verbinding en erfgoed”, “De tijdmachine als tool bij het nieuwe herbestemmen”, “Leerfabriek Prodent” en “Dilemma’s bij het aanpassen van monumenten” valt er voor congresbezoekers genoeg te kiezen. Het volledige programma is te vinden op https://www.monumentencongres.nl/programma-2/ en de deelsessies op www.monumentencongres.nl/deelsessies.

Op woensdagavond 7 november verzorgt de Gemeente Amersfoort dit jaar een exclusief voorprogramma, met rondleidingen door directeuren van landelijke organisaties die in Amersfoort gevestigd zijn. De ontvangst is om 18.30 uur in De Mariënhof, een eeuwenoud klooster, in het hart van de stad. Na de ontvangst, door de wethouder, met een drankje en hapje, brengen deelnemers een bezoek aan een bijzondere locatie, zoals de monumentale Kuiperij in de Hellestraat, het Onze Lieve Vrouw ter Eem Klooster aan de Daam Fockemalaan en het Rietveldpaviljoen aan het Zonnehof. Astrid Janssen (wethouder Gemeente Amersfoort), Robert Quarles van Ufford (Nationale Monumenten Organisatie), Arno Boon (BOEi), Flip van de Burgt (Van de Burgt & Strooij), Suzan Lammers (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Gijsbert Hoogevest (Van Hoogevest Architecten), Fons Asselbergs (Advies Ruimte en Cultuur) en Kees-Jan Dosker (Nationaal Restauratiefonds) verzorgen de rondleidingen.

Meer informatie en kaartverkoop via www.monumentencongres.nl.