Provincie Noord-Holland vindt dat elk kind recht heeft op goed cultuuronderwijs. Net als voorgaande jaren financiert de provincie daarom met € 750.000 per jaar het programma Cultuureducatie met Kwaliteit, waarin scholen en culturele instellingen samenwerken om kunst en cultuur een vast onderdeel van het lesprogramma te maken.

Gedeputeerde Jeroen Olthof: “Als we het hebben over investeren in cultuureducatie, dan hebben we het ook over investeren in gelijke kansen voor de kinderen in Noord-Holland. Het mag geen verschil maken of je nu opgroeit in Hilversum, Amsterdam, Egmond of Wieringerwerf. Of dat je met je ouders wekelijks naar het theater gaat of daar nog nooit bent geweest. Of je geld hebt om op muziekles te gaan of niet. Met Cultuureducatie met Kwaliteit zorgen we ervoor dat alle kinderen met in ieder geval dezelfde basisrugtas aan ervaring de school uiteindelijk verlaten.”

Cultuurontwikkeling voor leerlingen

Cultuureducatie is niet vanzelfsprekend. Het is niet verplicht en elke school geeft er op een andere manier aandacht aan. Met het programma Cultuureducatie met Kwaliteit in het lesprogramma komen leerlingen in aanraking met bijvoorbeeld muziek, dans, beeldende kunst, theater, hiphop en erfgoed. Zo ontwikkelen ze hun creatieve en culturele vaardigheden. Ook groeien ze in persoonlijk en sociaal opzicht.

Lees ook: 18e-Eeuwse voormalige sluiswachterswoning aan de Goejanverwellesluis in Hekendorp in ere hersteld

Provinciaal programma cultuureducatie

In de afgelopen jaren heeft de bijdrage van de provincie Noord-Holland onder andere gezorgd voor meer opgeleide leerkrachten als interne cultuurcoördinatoren, hebben meer scholen cultuuronderwijs in hun beleid verankerd, zijn er 10 edities uitgebracht van het onderwijsmagazine PRIKKELS, en zijn diverse culturele activiteiten door kunstvakdocenten met leerlingen gerealiseerd.

Stichting Plein C, netwerk en expertisecentrum op het gebied van cultuureducatie in Noord-Holland, maakt in opdracht van provincie Noord-Holland een plan voor de komende 4 jaar. In dit plan wordt een verdiepingsslag gemaakt en vindt verbreding van de doelgroep plaats. Zo wordt er onder andere ingezet op een stevig provinciaal netwerk en het uitvoeren van samenwerkingsprojecten op gebied van cultuur in het voortgezet onderwijs en mbo-opleidingen in de provincie. Daarnaast is er extra aandacht voor speciaal onderwijs en het bereiken van scholen die niet of nauwelijks bezig zijn met cultuuronderwijs.

In juli dient Plein C het plan met financieringsaanvraag in. 23 kleine en middelgrote gemeenten sluiten met een lokaal projectplan aan bij het provinciale plan Cultuureducatie met Kwaliteit Noord-Holland. Uiterlijk december 2024 is bekend of de aanvraag wordt gehonoreerd.