Replica van Halve Maen te bezichtigen bij Batavialand
Michel Ditzel Batavialand

Vanaf vrijdag 5 april is de replica van de Halve Maen te bezichtigen bij Batavialand in Lelystad; ze zal aan de steiger bij het schip De Batavia komen te liggen. Tot en met de laatste dag van de meivakantie op zondag 12 mei is er een unieke gelegenheid om deze twee schepen naast elkaar te zien en te bezichtigen.

De originele Halve Maen is een jacht, rond 1606 gebouwd, dat naar bijna alle continenten heeft gevaren. Naast een rol in de graanhandel, voer zij in 1609 in opdracht uit om een nieuwe route ‘om de noord’ te vinden. Schipper Henry Hudson slaagde daar namens de VOC niet in, maar legde de basis voor handel met de nieuwe wereld en verkende het gebied wat nu bekend staat als Manhattan. Later was het schip actief in de intra-Aziatische handel.

Samen vertellen deze gereconstrueerde schepen het verhaal van ontdekkingsreizen en handel in de zeventiende eeuw en van experimentele archeologie en scheepsbouw in het bijzonder. Hierbij worden ook altijd de keerzijden van deze geschiedenissen belicht.

Lees ook: afgelopen februari vond er een re-enactment dag plaats in Batavialand.

De Halve Maen komt op dinsdag 2 april aanliggen aan de steiger van de Batavia en wordt onthaald met een saluutschot door de kanonsploeg van de Batavia om circa 14.00-14.30 uur. Het schip is te bezichtigen van 5 april tot en met 12 mei.

Bezoekers van Batavialand kunnen met een geldig ticket de Halve Maen bezoeken zonder meerprijs. Aan boord is voor 1 euro een informatiefolder aanwezig, waarmee de visie van de Halve Maen gesteund kan worden.

Batavialand is het museum over de geschiedenis van Flevoland en maritieme archeologie. Al duizenden jaren wonen en werken er pioniers en avonturiers. Prehistorische Jagers en verzamelaars, middeleeuwse ridders, schippers van de Zuiderzee, pioniers van de grootste multidisciplinaire polder van de wereld, en Willem Vos die een uniek project De Batavia nabouwde; allemaal lieten ze sporen na in Flevoland.