Restauratie van kasteel De Nederhorst begonnen

De restauratie van het eeuwenoude kasteel De Nederhorst in Nederhorst den Berg is begonnen. Door middel van drie culturele activiteiten op het kasteel wordt de restauratie door Stadsherstel Amsterdam ingeluid. Het kasteel in restauratie zal dan als decor dienen.

Stadsherstel heeft in 2022 het kasteel overgenomen van de Harmine Wolters Stichting met de bedoeling om het kasteel weer bewoonbaar te maken. Jarenlang was het kasteel in gebruik als kantoorruimte, maar toen die gebruikers het kasteel niet meer aantrekkelijk vonden, is het plan bedacht om woningen te realiseren in het kasteel. Er komen in het kasteel twaalf woningen waarvan acht met een heuse torenkamer. De woningen worden van nieuwe, duurzame installaties voorzien en daarvoor zijn op het eigen terrein bodembronnen geslagen zodat de huurappartementen gasloos functioneren. Ook is Stadsherstel van plan de twee stijlkamers op de begane grond te restaureren, met de intentie deze net als de tuin meer openbaar toegankelijk te maken. Zo kunnen er regelmatig culturele activiteiten georganiseerd worden zoals kamer- en tuinconcertjes. Voor de restauratie van de stijlkamers en de tuin is Stadsherstel nog op zoek naar fondsen om de realisatie mogelijk te maken.

We zijn begonnen!

Na een lange voorbereidingstijd kon Stadsherstel hoofdaannemer Dijkhof Bouw en  W-Installatie bedrijf Technisch Buro Klomp opdracht geven voor deze klus. De helft van het kasteel staat op dit moment al in de steigers. Vanwege de veiligheid zijn er beperkingen met betrekking tot de openbare toegankelijkheid van het landgoed. Maar op sommige momenten wordt publiek tijdens de restauratie juist uitgenodigd. Zo  kan iedereen van het landgoed (blijven) genieten en steeds de voortgang van de restauratie bekijken.

Start restauratie gepaard met drie culturele activiteiten

De start van de restauratie wordt gevierd door middel van drie activiteiten waarbij het kasteel in restauratie als decor fungeert.

Op vrijdag 14 juni (11 en 16 uur) Nationale Archeologiedag

Stadsherstel was nog maar net begonnen met de restauratie of er werd iets bijzonders ontdekt. Onder de vloer in het zand zijn resten van een fundering gevonden. Wat het was, uit welke tijd het stamt en wat er verder omheen gevonden is (een duit, pijpenkopjes, tinnen speelgoedpaardje en scherven) wordt nu onderzocht. Samen met AWN Naerdincklant laat Stadsherstel op die dag de vondsten zien en medewerkers laten zien hoe het zeven van de grond in zijn werk gaat.

Zondagmiddag 30 juni, Kindertheater ‘De kleine Prins’ in de kasteeltuin

Theatergroep Houtjetouwtje speelt die dag om 14.00 uur de voorstelling ‘De kleine prins’, naar het wereldberoemde kinderboek van Antoine de Saint-Exupéry in de tuin van Kasteel de Nederhorst.

Zondag 7 juli Oekraïens concert op het bordes

Het Ukraine Liberation Orchestra zal op een podium voor de trappen van het kasteel plaatsnemen terwijl u kunt neerstrijken op het gazon met uw zelf meegebrachte kussen of stoeltje.

In dit orkest hebben zich professionele Oekraïense musici verenigd die vanwege de oorlog hun land ontvlucht zijn. In Oekraïne spelen de leden van ULO in de grote symfonie- en operaorkesten in Kiev, Kharkiv, Donesk en Dnjipro. Jeroen Weierink, is dirigent van de Kharkiv City Opera en de Opera van Dnjipro. Zijn langdurige betrokkenheid bij Oekraïne, heeft tot dit initiatief geleid. Het wordt een avond vol met klassieke hoogtepunten. Het programma gaat van Beethoven tot Bizet, van Strauss tot Smetana en van opera, via musical tot operette. Kortom, een heerlijk programma voor (daar gaan we natuurlijk vanuit) een zwoele zomeravond. De operazangers zijn allen werkzaam bij de grote operahuizen in hun thuisland.

Kom gerust naar het kasteelterrein met een eigen picknickmand en gekoelde wijn. Natuurlijk zal er terplekke ook het e.e.a. aan versnaperingen gekocht kunnen worden.

Algemene informatie

Voor meer informatie en kaartverkoop www.stadsherstel.nl/kasteel

Kasteel de Nederhorst, Slotlaan 1, Nederhorst den Bergh.
Parkeren buiten het kasteelterrein in het dorp of langs de Nieuwe Overmeerseweg.