Rijksmuseum van Oudheden organiseert 'Kemet Connections'
foto: Charlotte Franenberg

Het Rijksmuseum van Oudheden organiseert ‘Kemet Connections’ en is in juni en juli op donderdag open tot 22.00 uur. Vanaf 17 uur kost een museumkaartje €7 in plaats van €14 (kinderen en studenten gratis). Onder de noemer ‘Kemet Connections’ is er op donderdagavond een extra evenementenprogramma bij de tentoonstelling ‘Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk’. Die gaat op zoek naar de betekenis van het oude Egypte en Nubië in het werk van artiesten met Afrikaanse roots. Vaak gebruiken ze daarbij de naam die de Egyptenaren zelf aan hun rijk gaven: Kemet, ‘het zwarte’, een verwijzing naar de vruchtbare grond langs de Nijl. Programmamakers Sheree Lenting en Joëlle Raus Prudence laten zich inspireren door de muziek in deze expositie en de geschiedenis van het oude Egypte en Nubië. De ‘Kemet Connections’ gaan met inspirerende programma’s vol muziek, performances, talks & sound healing sessions op zoek naar Kemet in de muziek, de geschiedenis en jezelf, en antwoorden op kritische vragen. Meer informatie en tickets: www.rmo.nl/kemet-connections

Performances

1 juni, 8 juni, 22 juni, 13 juli en 20 juli 2023 | Verschillende performance artists onderzoeken hun connectie met Kemet in een verrassende avond vol performance en muziek. Met o.a. dans van Junadry Leocaria, muziekperformance van Gery Mendes, Tasha’s World, Samora Esajas en swingende dj- en vj-sets. Op 22 juni is er een speciale clubavond in de Disco Diaspora-reeks met dj Katayoun Arian (tevens curator van de tentoonstelling Time and Again Kemet). Afrodiasporische muziek vanbinnen en buiten Egypte staat hierin centraal. Gratis bij museumbezoek.

Talks

15 juni, 29 juni 2023 | In gesprek met wetenschappers, muziekkenners en Egypte-experts over Kemet, inspiratie, symboliek, geschiedenis en muziek. Gratis bij museumbezoek.

Rondleidingen, Sound Healing & Silent Disco

6 juli, 27 juli 2023 | Workshop en performance, op zoek naar de healing powers van geluid, vibraties, movement en ademhaling. Welke impact hebben geluidsenergie, klanken en muziek op ons bewustzijn en spiritualiteit? En op welke manier werd klankheling gebruikt in het oude Egypte? Deze avonden worden georganiseerd in samenwerking met Diaspora Wellhouse van Sabrina Starke en Irene Hin. Conservator Daniel Soliman geeft tweemaal per avond een gratis rondleiding door de tentoonstelling ‘Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk’ en er is een Silent Disco met dj-collectief Affoe Affoe. Voor de Sound Healing sessions (ca. 1,5 uur) geldt een toeslag van €5.

Tickets voor Sound Healing zijn verkrijgbaar via www.rmo.nl/kemet-connections. Aanmelden voor de rondleiding kan bij de museumkassa. Vol = vol.

Tentoonstelling ‘Kemet – Egypte in hiphop, jazz, soul & funk’

Een zoektocht naar de betekenis van het oude Egypte en Nubië in het werk van artiesten met Afrikaanse roots. Hun verwijzingen naar het oude Egypte zijn uitingen van empowerment, verzet en spiritualiteit. Vaak gebruiken ze daarbij de naam die de Egyptenaren zelf aan hun rijk gaven: Kemet, ‘het zwarte land’. De expositie neemt die fascinatie onder de loep met een dialoog tussen zeventig jaar muziekgeschiedenis en de Egyptische oudheid. Met muziek, album art en iconische clips naast duizenden jaren oude Egyptische godenbeelden, gouden juwelen en koningsportretten. In de begeleidende audiotour is hiphopartiest Typhoon aan het woord, die de luisteraar meeneemt langs de sounds, stijlen en artiesten in het muzieklandschap van ‘Kemet’.