Roy als vierde generatie Witte aan het roer van Witte Bouw

In 1932 neemt timmerman Andries Witte een timmerbedrijf over aan de Da Costakade in Amsterdam. Hij had zich toen vermoedelijk niet kunnen voorstellen dat bijna een eeuw later, zijn bedrijf zou zijn uitgegroeid tot de belangrijkste speler in de bouw en restauratie van Nederland. En al helemaal niet dat zijn kleinzoon Eric, indirect, het stokje zou overdragen aan zijn achterkleinzoon Roy. Toch is dat precies wat er gaat gebeuren. Vanaf 1 januari 2024 staat Roy als vierde generatie Witte aan het roer van het bedrijf dat inmiddels Witte Bouw heet. Roy volgt hiermee directeur Jordan Huivenaar op. Die was in 2019 aangesteld toen voormalig directeur Eric Witte besloot een stap terug te doen. Jordan heeft echter te kennen gegeven meer tijd voor zijn nevenwerkzaamheden te willen vrijmaken maar zowel Eric al hij blijven betrokken als adviseur van Witte Bouw.

Staat van dienst in restauratie

Witte Bouw behoort tot een selecte groep experts die het certificaat Erkend Restauratie Bouwbedrijf mogen voeren. Een erkenning die volgde op een bewezen staat van dienst en ervaring. Om die reputatie hoog te houden wordt er stevig geïnvesteerd in de kennis van hun werknemers. Dat doen ze bijvoorbeeld met scholing en bijscholing rond behoud van cultureel en religieus erfgoed. Witte Bouw heeft dankzij deze specifieke expertise geholpen bij restauratie van meerdere spraakmakende monumenten. Dat zijn bijvoorbeeld het Muiderslot, het Scheepvaartmuseum, de Utrechtse Poort in Naarden, het Barlaeus gymnasium en kerk de Krijtberg aan het Singel. Momenteel is Witte Bouw betrokken bij een extra bijzonder project; de restauratie van de Westertoren en beeldbepalende bijbehorende toren. Hemelsbreed een kleine kilometer van de Da Costakade, waar het allemaal ooit begon.

Familiebedrijf

In eerste instantie was Roy niet van plan om in de zaak van zijn vader te werken, laat staan om het roer over te nemen. Hij begon een studie bouwkunde, maar deed uiteindelijk een opleiding event management en facility management. Pas toen hij met de hulp van zijn vader zijn eigen appartement verbouwde, begon het te knagen. Misschien was hij toch wel geschikt voor de wereld van de bouw. Waar kon hij dit beter ontdekken dan in het bedrijf van zijn vader? Die wilde alle schijn van nepotisme voorkomen en liet Roy solliciteren bij twee leden van de Raad van Advies waarna hij werd aangenomen. Hij begon onderaan en werkte zich langzaam maar zeker op. Hij behaalde bovendien in de tussentijd zijn aannemersdiploma.

Ondertussen was Eric aan het nadenken over zijn opvolging. Roy had inmiddels al te kennen gegeven graag in de voetsporen van zijn vader te treden. Eric wilde dat echter goed regelen: “Ik heb bij andere familiebedrijven gezien hoe het mis kan gaan als je alleen kiest voor de juiste achternaam. Ik wilde ook zeker weten dat ik mijn bedrijf in goede handen zou achterlaten en dat ook de medewerkers achter mijn opvolging zouden staan”. Er werd een traject van meerdere jaren opgezet om Roy klaar te stomen. Onderdeel hiervan waren twee uitgebreide assessments die hij met succes doorliep. Toen na meerdere gesprekken ook de Raad van Advies unaniem enthousiast was en ook de andere medewerkers van het bedrijf het een logische stap vonden, werd besloten dat Roy de nieuwe directeur van Witte Bouw zou worden.

Eric: “Het is natuurlijk prachtig dat hiermee weer een Witte de scepter zwaait over het familiebedrijf. Maar ik ben vooral enorm blij dat ik een goede opvolger heb gevonden. Met Roy aan het roer denk ik dat Witte Bouw een prachtige toekomst tegemoet gaat”.

Ook voor Roy betekent de stap meer dan alleen het voortzetten van een familiebedrijf: “Ik had het zeker jammer gevonden als met mijn vader de naam Witte uit het bedrijf was verdwenen. Dat ik met mijn naam die traditie kan voortzetten vind ik enorm eervol. Maar ik ben vooral trots dat ik een prachtig bouwbedrijf met een specialisatie in het restaureren van cultureel erfgoed mag gaan leiden. Ik heb er dan ook enorm veel zin in!”

Roy vervult zijn functie per 1 januari 2024. Jordan Huivenaar legt zich vanaf dan toe op zijn stichting Nieuw Seizoen en blijft 2 dagen per week bij Witte Bouw betrokken als adviseur. Eric Witte zit sinds zijn aftreden in de Raad van Advies en blijft hier deel van uitmaken.