Het Grootste Museum van Nederland blijft groeien. Het landelijke project van Museum Catharijneconvent, waarbij kerken en synagogen worden opengesteld voor het brede publiek, breidt in het komende jaar de samenwerking uit met moskeeën, tempels en migrantenkerken. Op 1 september sluit de Soefi Tempel Universel in Katwijk aan Zee zich aan bij dit bijzondere project. Daarmee telt het Grootste Museum van Nederland al 20 ‘museumzalen’.  

Soefi Tempel Universel

Met haar uivormige koepel is de Soefi Tempel Universel een opvallend gebouw in de Katwijkse duinen. De tempel is een zetel van het Universele Soefisme, dat is opgericht door musicus en mysticus Hazrat Inayat Khan. In 1922 was hij in Katwijk, om tijdens een zomerschool de wijsheid van het oosterse soefisme te vertalen naar de westerse samenleving. In die periode had hij een bijzondere spirituele ervaring in de duinen. Hij besloot toen dat er op die plek een tempel gebouwd moest worden. Het duurde nog bijna 50 jaar voordat de tempel er daadwerkelijk stond.

Licht en beton

De tempel is in 1970 gebouwd naar een ontwerp van architect Samuel van Embden. Het betonnen gebouw voelt binnen heel warm aan. Licht valt door talloze kleine openingen in de muren en de doorschijnende koepel verspreidt een amberkleurige gloed. Rondom de Universel loopt een pad door de duinen dat eindigt op de plek waar Hazrat Inayat Khan zijn spirituele ervaring had. Het bijzondere interieur en de opvallende plek in de duinen maken de Soefi Tempel Universel een waardevolle aanvulling op de collectie van het Grootste Museum van Nederland.

Nationaal religieus erfgoed

Sinds de opening van het Grootste Museum van Nederland in 2017 hebben miljoenen mensen de aangesloten kerken en synagogen bezocht en kennis gemaakt met de bijzondere geschiedenis, architectuur en kunstwerken die dit erfgoed rijk is. Vanaf de tweede helft van 2023 zet initiatiefnemer Museum Catharijneconvent een volgende stap in het toegankelijk maken van het nationaal religieus erfgoed. In juli opende de Yunus Emre Moskee in Almelo en nu volgt de Soefi Tempel Universel in Katwijk aan Zee. In oktober sluit de orthodoxe Kathedraal van de Heilige Nikolaas in Rotterdam zich aan en in november de Ulu Moskee in Utrecht. Het Grootste Museum van Nederland verwacht komend jaar met nog acht andere religieuze locaties een partnerschap aan te gaan.

De verborgen schoonheid van gebedshuizen

Op vakantie in het buitenland vinden we het heel normaal om synagogen, kathedralen, tempelcomplexen of moskeeën te bezoeken. Toch lopen veel mensen er in Nederland ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl in heel het land prachtige gebedshuizen te vinden zijn. Van een Turkse dorpsmoskee met een betoverend interieur tot een Molukse kerk ontworpen door Aldo en Hannie van Eyck en van een Boeddhistische tempel tot een Grieks-orthodoxe kerk die van onder tot boven beschilderd is, het aanbod aan bijzondere gebedshuizen in Nederland is veel groter dan we denken.

Kijkkaart en audiotour

Met de nieuwe locaties wordt niet alleen de landelijke dekking vergroot, maar ook de variëteit in religieuze tradities, historische periodes, architectuur en kunstwerken. Op alle locaties is een audiotour of kijkkaart aanwezig die verrassende inzichten biedt en de bezoeker meeneemt langs de highlights. Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent en wordt mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Deelname van de moskeeën wordt gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Kijk voor de deelnemende locaties op www.grootstemuseum.nl.