Tentoonstelling over trouwjurk van afgelopen 250 jaar

Dit najaar brengt het Fries Museum voor het eerst een grote tentoonstelling over de trouwjurk van de afgelopen 250 jaar, met zowel historische, moderne als hedendaagse jurken. Centraal staat de bruidsjurk in Nederland. Het museum neemt de bezoeker mee op een reis door de tijd, van de 18e eeuw tot nu, op zoek naar de essentie van de bruidsjurk. Aan welke modes en tradities was de jurk onderhevig? Waar komt de ‘witte’ bruidsjurk, zoals we die nu kennen, vandaan? En wat zegt de jurk over de draagster? Ja, ik wil! is van 14 september 2024 tot en met 16 februari 2025 te zien in Leeuwarden.

In de tentoonstelling, vormgegeven door ontwerpstudio MAISON the FAUX en met grafische vormgeving van Dana Dijkgraaf Design, wordt voor het eerst een overzicht gepresenteerd van de geschiedenis van de trouwjurk, al eeuwen een iconisch kledingstuk. De trouwjurk weerspiegelt de wereld van de bruid; van mode en tijdgeest tot smaak en sociale klasse. Aan de hand van persoonlijke verhalen over de draagsters wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van de trouwjurk en daarmee ook de positie van vrouwen in Nederland. In Ja, ik wil! vergaap je je aan zo’n 60 jurken – van een trouwkostuum uit 1782 tot tal van hedendaagse ontwerpen, waaronder Viktor&Rolf (met de trouwjurk van beauty content creator en presentatrice Nikkie de Jager alias NikkieTutorials), Iris van Herpen en Jan Taminiau. De diversiteit van de jurken toont niet alleen de veranderende mode, maar biedt ook een kijkje in maatschappelijke thema’s als individualiteit, emancipatie en gendergelijkheid. Een van de zalen is omgedoopt tot atelier, waarin Claes Iversen laat zien hoe een ontwerper van trouwjurken te werk gaat.

Topstuk: trouwjurk van Koningin Máxima

Een van de topstukken uit de tentoonstelling is de trouwjurk van Koningin Máxima, waarin ze op 2 februari 2002 het jawoord gaf aan (toen) prins Willem-Alexander. Het Italiaanse modehuis Valentino creëerde voor de prinses een ivoorkleurige mikadozijden jurk met lange mouwen, een opstaande hals en een vijf meter lange sleep.

Oproep: Honeymoonquiz-jurk gezocht

Om de tentoonstelling compleet te maken, is het Fries Museum nog op zoek naar één jurk: een trouwjurk uit het programma Ron’s Honeymoonquiz (TROS/RTL4, 1987-1996). Het programma droeg bij aan de populariteit van de lange witte trouwjurk, al kreeg de nadruk op dit type jurk ook kritiek: ‘Van de 95.000 bruiden die jaarlijks in Nederland hun ja-woord geven, onttrekt slechts een enkeling zich aan de dictatuur van de geijkte trouwjapon. (…) De ontwerpers kunnen bedenken wat ze willen, de doorsnee Hollandse bruid laat zich niet vermurwen’, schrijft journalist Marie-Catrien van Deijck in 1993 in het Algemeen Dagblad. Wie aan het programma heeft deelgenomen en haar jurk wil uitlenen, kan contact opnemen met het museum via communicatie@friesmuseum.nl o.v.v. ‘trouwjurk’.

Bruiklenen

Naast jurken uit eigen collectie, zijn in de tentoonstelling bijzondere trouwjurken te zien van Kunstmuseum Den Haag, Museum Dordrecht, Rijksmuseum, Museum Rotterdam, Amsterdam Museum, Centraal Museum, Nederlands Openlucht Museum, bruidsmodezaak Koonings The Wedding Palace, diverse ontwerpers en privécollecties.

Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek waarin nog dieper wordt ingegaan op de geschiedenis van de trouwjurk in Nederland. Het voorwoord is geschreven door voormalig stijlredacteur bij de Volkskrant Cécile Narinx. Het boek is vanaf 14 september te koop in de museumwinkel en webshop van het Fries Museum.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Leeuwarden, Blockbusterfonds, Mondriaan Fonds en Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door Windpark Fryslân, de Provincie Fryslân, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de VriendenLoterij, Ir. Abe Bonnema Stichting en de vrienden van het Fries Museum.