Het TextielMuseum is zeer verguld met de financiële ondersteuning van Vereniging Rembrandt en haar Titus Fonds voor de aankoop van elf textiele objecten en prototypes uit de periode 1995 – 2021 van de internationaal gevierde, Nederlandse ontwerper Hella Jongerius. De aankoop gaat gepaard met de royale schenking van het gehele textiele designarchief van Hella Jongerius aan het TextielMuseum. Jongerius is één van de meest toonaangevende ontwerpers van het afgelopen decennium. Ze dankt haar faam aan de manier waarop ze in haar oeuvre industrie en ambacht, innovatie en duurzaamheid, vormgevingstraditie en eigentijds design samenbrengt, met een subtiel gevoel voor kleur en vorm.
Textiel designarchief
De werken die het TextielMuseum aankoopt vertegenwoordigen sleutelmomenten in het textiele oeuvre van Jongerius. Ze geven blijk van haar conceptuele en materiaal-technische onderzoek en haar interesse in de cultuurhistorische context van textiel in design en kunst. Voorbeelden zijn een prototype van de Knitted Lamp (1995) en recente werken zoals twee Space Amulets (2021) en Aerial View (2021), een geweven werk uit de serie Woven Windows.
Tentoonstelling & Vitra Design Museum
Medio 2026 zal het TextielMuseum een tentoonstelling wijden aan het oeuvre van Hella Jongerius. Hierbij zijn onder andere stukken uit het textiele designarchief, de elf textiele objecten en prototypes te zien. De tentoonstelling opent kort nadat de overzichtstentoonstelling in het Vitra Design Museum in Weil am Rhein in Duitsland opent. In het Vitra Design Museum is het overige gedeelte van Jongerius’ designarchief ondergebracht.
Collectie Nederland
Het textiele designarchief is een belangrijke aanvulling op de collectie van het museum en tevens van cultuurhistorisch belang voor de Collectie Nederland. Met de verwerving van de objecten en de schenking van het textiele designarchief ontvangt het museum een blauwdruk van het textiele oeuvre van Jongerius, die een belangrijk deel van haar overig werk en designarchief in buitenlandse musea zoals het Vitra Design Museum, Weil am Rhein, Centre Pompidou, Parijs en het MoMA in New York onderbrengt. Met de aankoop en schenking blijft een essentieel deel van haar oeuvre in Nederland behouden én toegankelijk voor het publiek.
Over de Vereniging Rembrandt
De Vereniging Rembrandt geeft Nederlandse musea al sinds 1883 onmisbare steun bij de aankoop van topkunst. Ook helpt zij bij restauraties en onderzoek. Zij kan dit werk doen dankzij de vrijgevigheid en betrokkenheid van haar ruim 17.500 leden. Daar krijgen ze ook iets voor terug: vrije toegang tot meer dan 125 musea in Nederland, drie keer per jaar een inspirerend kunstmagazine en uitnodigingen voor kunstevenementen. De Vereniging Rembrandt is onafhankelijk, overkoepelend en beschikt over brede expertise.