theatervoorstelling ‘De Ontdekking van de Centrale Markthal'

Amsterdam, 10 mei 2023De Centrale Markthal in Amsterdam West, een enorm rijksmonument dat al sinds 1934 verborgen ligt op het terrein van het Food Center, gaat deze zomer open voor het publiek met de theatervoorstelling ‘De Ontdekking van de Centrale Markthal’. Acteurs, muzikanten en dansers vertellen samen het verhaal van multicultureel Amsterdam in een multimediale en theatrale ontdekkingstocht.

Ellen Klaus, productieleider erfgoedparade: “De Centrale Markthal is een enorm gebouw midden in de stad, maar bijna niemand is er geweest. Eigenaar BOEi is de erfgoedparade begonnen om dit soort gebouwen te koppelen aan culturele makers, om zo bijzondere voorstellingen mogelijk te maken. Iedereen die nieuwsgierig is naar het grootste geheim van Amsterdam, is welkom dit te gaan ontdekken.”

Erris van Ginkel, theatermaker: “De voorstelling brengt de Centrale Markthal tot leven, zodat bezoekers beter snappen waar ze zijn en wat de betekenis van dit gebouw is geweest. De Centrale Markthal – en de etenswaren die daar werden aangeboden- heeft namelijk een bijzondere rol gespeeld bij de transformatie van Amsterdam tot een multiculturele gemeenschap.”

Kaarten voor de voorstelling ‘De Ontdekking van de Centrale Markthal’ kosten € 12,50 voor volwassenen en € 9,75 voor kinderen t/m 12 jaar en deelnemers van de VriendenLoterij.

De speeldata zijn: Zaterdag 8 juli, zondag 16 juli, zaterdag 22 juli, zondag 30 juli, zaterdag 5 augustus, zondag 13 augustus, zaterdag 19 augustus en zondag 27 augustus.

Verdere informatie is te vinden op www.erfgoedparade.nl.

De erfgoedparade is een initiatief van BOEi met steun van de VriendenLoterij. Culturele makers krijgen de kans om nieuwe voorstellingen te bedenken en leegstaand erfgoed te activeren. De voorstellingen zijn gericht op een breed publiek; laagdrempelig en betaalbaar. De erfgoedparade komt graag in contact met meer culturele makers en locaties om samen nieuwe ideeën vorm te geven.

Over de erfgoedparade

De erfgoedparade is een initiatief van non-profit erfgoedorganisatie BOEi en kan bestaan dankzij een bijdrage van de VriendenLoterij. De erfgoedparade wil een structurele samenwerking tussen culturele makers en leegstaand erfgoed tot stand brengen. Door de voorstellingen laagdrempelig en betaalbaar te houden wil de erfgoedparade een nieuwe publieksgroep aantrekken. Daarnaast is het een innovatieve manier van omgaan met leegstaande gebouwen, die plekken van betekenis worden. Plekken die anders pas na jaren van plannen, lobbyen en restaureren ontsloten kunnen worden voor het publiek.

Over de Centrale Markthal Amsterdam 

De Centrale Markthal, gebouwd in 1934, was ruim 80 jaar het centrum van de Amsterdamse voedselhandel. Vele duizenden handelaren kochten en verkochten er hun waar, om de vele weekmarkten, restaurants en winkels in de stad van eten te voorzien. Inmiddels staat het pand zo’n 15 jaar leeg. Eigenaar BOEi, een maatschappelijke onderneming zonder winstoogmerk, wil van dit enorme rijksmonument een plek maken voor een grote en diverse groep Amsterdammers, met een grote mix aan functies en het grootste zonnepanelendak van Amsterdam. Een plek waar buurtbewoners, omwonenden, voedselprofessionals én -liefhebbers uit alle culturen elkaar vinden in een gezamenlijke passie voor voedsel, cultuur en innovatie. Zie www.centralemarkthal.nl