voorlopig ontwerp gemaakt voor het Caltex tankstation

Eijsden, 24 april 2024 – Eind 2022 nam non-profitorganisatie BOEi het voormalig Caltex tankstation over van de gebroeders Van der Cruijs. Inmiddels is het gebouw wind- en waterdicht gemaakt en de asbest verwijderd. In de tussentijd wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de planvorming rondom de herbestemming. IRIS architecten uit Utrecht heeft inmiddels het eerste voorlopig ontwerp gemaakt voor het Caltex tankstation.

Wouter van Riet Paap, architect IRIS architecten: “De afgelopen jaren hebben we gewerkt aan het rijksmonumentale tankstation van Willem Dudok in Groningen, een waar icoon.  Het Caltex tankstation is minstens net zo iconisch door de bij iedereen bekende betonnen luifel met opvallende paddenstoelkolom en vlaggenmast”.

Grote uitdaging bij deze gebouwen is om de kenmerkende eigenschappen te behouden, terwijl het geschikt gemaakt wordt voor de komende decennia. In de eerste plaats wordt het gebouw gerestaureerd. Er wordt zoveel mogelijk behouden en schade wordt zoveel mogelijk hersteld. In de tweede plaats is het belangrijk dat het Caltex tankstation behouden blijft. Van alle tankstations die in de wederopbouwperiode werden gebouwd, zijn slechts enkele bewaard gebleven. Gebouwen uit deze tijd zijn veel te lang als niet waardevol gezien. Met de aankoop van het tankstation zorgt BOEi ervoor dat het straks gebruikt kan worden en voor de komende generaties weer het iconisch herkenningspunt wordt dat het jaren is geweest. IRIS architecten zet zich hier met haar ervaring en oog voor detail voor in.

Lees ook: BOEi rondde vorig jaar de restauratie van de ‘Dikke’ af.

Over BOEi

BOEi is een maatschappelijke onderneming gericht op herbestemming van industrieel, agrarisch en religieus erfgoed. De organisatie, voluit de Nationale Maatschappij tot Restaureren & Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, richt zich op het ontsluiten van Nederlands erfgoed voor burgers en het ontsluiten en doorgeven van haar verhalen aan navolgende generaties in Nederland. Restauratie en herbestemming gebeurt met veel oog voor authenticiteit, duurzaamheid, kwaliteit en innovatie. Zie ook www.boei.nl voor onze missie, projecten en aandeelhouders.

Over IRIS architecten

IRIS architecten is een architectenbureau opgericht door vier vrienden. Met het motto ‘oog voor detail’ wordt met precisie en enthousiasme vanuit een herbestemde watertoren in Utrecht gewerkt aan woningbouw, scholen, particuliere opdrachten en het herbestemmen van monumenten. Zoals de IRIS van het oog helpt met scherp beeld, helpt IRIS architecten de wildste ideeën scherp te krijgen en om te vormen tot mooie gebouwen.