Wijkmuseum Soesterkwartier verwelkomde nieuwe voorzitter

Het bestuur van Wijkmuseum Soesterkwartier verwelkomde begin dit jaar een nieuwe voorzitter, Yvonne Ploum (directeur ErfoedAcademie) en secretaris Christel Rengers (marketeer Kunsthal KAdE). Samen met de bestaande bestuursleden Bets Beltman en Kees Gerritsen en een aantal freelancers werken zij het komende jaar aan de ontwikkeling en groei van het museum. Een maatwerksubsidie Amersfoortse culturele instellingen van de gemeente Amersfoort maakt deze professionaliseringslag mede mogelijk.

Voorzitter Yvonne Ploum: ‘We zijn heel erg blij met de investeringssubsidie van de gemeente Amersfoort. Wijkmuseum Soesterkwartier is een pareltje in het Amersfoortse culturele leven midden in het levendige Soesterkwartier. Dankzij de subsidie kunnen we dit jaar een professionalisering doorvoeren op alle museale taken. Ook gaan we werken aan een herinrichting van museumhuis en de themazaal voor exposities en ontmoeting. Hierna kan het museum nog meer van betekenis zijn dan nu binnen en buiten de wijk. Een van de eerste zaken die we met de nieuwe menskracht hebben kunnen aanpakken, is dat het museum naast op zaterdag van 11.00 – 16.00 nu ook open is op woensdagmiddag van 13.00 – 17.00 uur.’

Lees ook: in 2022 werd Yvonne Ploum directeur van ErfgoedAcademie.

Wat is het Wijkmuseum Soesterkwartier?

Het Wijkmuseum Soesterkwartier is een arbeiderswoning aan de St. Bonifaciusstraat 61 ingericht in de stijl van de jaren ’30-’50 die je meeneemt naar het leven van toen. Een grote collectie foto’s en documenten weerspiegelt de geschiedenis van een sociaal bewogen wijk. Wisselende thema-exposities leggen de verbinding met ontwikkelingen in de wijk van nu. Zo is er een foto-expositie over de wijk geweest door Karin Riethoven, tentoonstellingen over DierenPark Amersfoort en Bos Birkhoven, Antieke serviezen, De spoorwegstaking van 1944, Gezondheidszorg toen en nu, de Amersfoortse architect en ontwerper Gerrit Adriaans en zijn er samenwerkingen geweest met scholen in de wijk en de ZomerPretPas.

Nu te zien bij Wijkmuseum Soesterkwartier

Op dit moment is de tentoonstelling Blik op blik te zien. Halverwege de vorige eeuw was blik het aangewezen materiaal voor veel gebruiksartikelen. In de expositie Blik op Blik zijn blikken voorwerpen te zien uit de collectie van het Wijkmuseum, zoals opbergblikken en speelgoed. Deze zijn aangevuld met blikken speelgoed uit de verzameling van wijkbewoner Ruurd Elsmann en Margreet Janssen samen met blikken verpakkingen uit de verzameling van Mien Schuurmans en Loes Losekoot. Uiteraard ontbreken de beroemde Droste cacao-blikken niet. De komende tentoonstelling (datum n.t.b.) zal gaan over de geschiedenis van water in de wijk; van toen naar nu.

www.wijkmuseumsoesterkwartier.nl