Op donderdag 20 maart a.s. keert het beroemde Zeeuwse sterkabinet terug naar Museum Veere, de Schotse Huizen in Veere. Deze kostbare kast is een van de drie bekende sterkabinetten in Nederland en is het afgelopen jaar vakkundig gerestaureerd bij het Collectie Centrum Nederland door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Restauratie
De omvangrijke restauratie van het kabinet was nodig, omdat veel van de decoratieve fineren los aan het laten waren. De grootste uitdaging bleek de restauratie van de twee deuren van het sterkabinet te zijn. Drie scheuren liepen verticaal door de deuren heen. Tijdens een oude reparatie waren deze scheuren gedicht met strookjes hout en stopwas. Toch zijn de scheuren weer open gaan staan. Nadat deze toevoegingen voorzichtig zijn verwijderd, zijn de scheuren met lindehouten klosjes aan elkaar verbonden. Vervolgens zijn aan de voor- en achterkant van de deuren vullingen gemaakt met stukjes hout die precies moesten passen. De kleinste vullingen waren zo groot als een vierkante millimeter. Het ging in totaal om zes meter inlegwerk en de gehele restauratie van het kabinet kostte 300 uur arbeid.
Zeeuwse Sterkabinet
Het Zeeuwse Sterkabinet dankt zijn naam aan de versieringen in stervorm die aan de binnen- en buitenkant van de kastdeuren zijn aangebracht. Het kabinet dat in de Schotse Huizen staat, is een zeldzaam exemplaar uitgevoerd in kostbare houtsoorten. Kostbare meubels als dit sterkabinet werden in de 17e eeuw vervaardigd in opdracht van Zeeuwse burgers om mee te pronken.
Alma Oakes
Het sterkabinet is onderdeel van de nalatenschap van Alma Oakes (1889 – 1987). Alma was de dochter van de rijke Engelse verzamelaar Albert Ochs (1857-1921) . Zij verzamelde porselein, Zeeuwse streekdrachtonderdelen en antiek meubilair en woonde in de Struijs, een van de Schotse Huizen. Zij schonk het huis en de verzamelingen in 1947 aan de Staat der Nederlanden onder de voorwaarde dat het als museum geëxploiteerd zou worden.
Metingen
Het komend jaar gaat het Europese GoGreen Project een jaar lang metingen aan het sterkabinet doen in het kader van verduurzaming in de museale sector. Bezoekers van Museum Veere kunnen deze metingen volgen. Met een soort microfoons aan de binnenkant van de kast worden ultrasone trillingen gemeten en gerelateerd aan schommelingen in de luchtvochtigheid en de temperatuur. Zo weten we precies wanneer er welke schade kan ontstaan. Op deze manier hopen de onderzoekers dat er met schommelingen in het binnenklimaat weinig schade ontstaat aan de kast. Op den duur zouden de museale richtlijnen aangepast kunnen worden.