30 juni sluiten de deuren van Beeld & Geluid Den Haag

Op zondag 30 juni om 17.00 uur sluiten de deuren van Beeld & Geluid in Den Haag, het voormalig Museum voor Communicatie. Om dit te vieren wordt een feestelijk slotweekend onder de noemer ‘Groeten uit Den Haag’ georganiseerd op 29 en 30 juni. Met de sluiting komt een einde aan 95 jaar unieke museumgeschiedenis in de hofstad. Het museum geeft iedereen in Den Haag de kans om afscheid te nemen van de ongekend mooie en bijzondere collectie. 

“Bijna honderd jaar is het museum aan de Zeestraat van vaste waarde geweest voor de stad Den Haag. Ik kwam hier als klein jongetje en met velen. Tot op de dag van vandaag. Hier weggaan doet pijn, maar met enorme trots kijken we terug wat we met al die medewerkers en bezoekers hier door de jaren heen hebben neergezet. Dat verdient een groots afscheid.” – Beeld & Geluid-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer

Blauwe telefooncel op geheime locaties

In de weken voor de sluiting zal op verschillende plekken in de stad een knalblauwe telefooncel oppoppen met daarin een gouden telefoon. Deze telefoon kan zomaar afgaan, en wie opneemt kan prachtige prijzen winnen. Zoals vrijkaarten voor het Haagse museum, een leven lang gratis toegang tot het Mediamuseum in Hilversum óf een helikoptervlucht naar Hilversum om samen met directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer de collectie symbolisch over te dragen.

Ook op andere manieren zullen de Haagse inwoners van Beeld & Geluid horen. Tijdens de ‘Week van Beeld & Geluid’ op Radio West worden vrijkaarten weggegeven en kan men stemmen op hun favoriete collectiestukken. Deze publieksfavorieten zijn dan nog tot en met 30 juni te bewonderen in de laatste ‘Highlights’ tentoonstelling.

Lees hier meer over de sluiting van het museum.

De laatste post wordt gesorteerd…

Vanaf 25 en 26 mei zullen iedere week extra activiteiten worden georganiseerd zoals rondleidingen en de Televisienostalgie Tour. Op 29 en 30 juni is het slotweekend. Deze dagen zullen bol staan van activiteiten. Er is onder andere spoken word, muziek, een bijzondere collectie quiz en een officiële slothandeling met Sjaak Bral. 

Daarbij kan men een audio herinnering inspreken op een nostalgische telefoon, is er een speciale historische fotocollectie samengesteld en een filmzaal ingericht. De bijzondere meterslange Transorma zal voor het laatst post sorteren en de telefooncellen zijn nog te bewonderen voordat deze op transport gaan naar het nieuwe onderkomen. Bekijk hier het programma voor 29 en 30 juni.

80.000 collectiestukken vliegen uit

Naast het vieren is achter de schermen een verhuizing in volle gang. De laatste depot rondleiding is in de meivakantie geweest en het depot is daarmee nu gesloten voor publiek. De 80.000 collectiestukken verhuizen naar een nieuw depot in Hilversum en enkele bijzondere topstukken worden tentoongesteld in het Hilversumse Mediamuseum van Beeld & Geluid. 

Toekomstmuziek

Toch verdwijnt Beeld & Geluid zeker niet uit het Haagse. De laatste jaren organiseerde het museum diverse lezingen, debatten en andersoortige presentaties. Deze programmering blijven we in de stad uitvoeren, samen met verschillende partners. Een inkijkje in de programmering dit najaar kan al worden gegeven. De European Cartoon Award zal in de Centrale Bibliotheek worden georganiseerd en 50 jaar Simplisties verbond – De Haagse Legacy van Kees van Kooten en Wim De Bie – in Theater Diligentia.  
Lees meer over de historie en toekomstplannen op beeldengeluid.nl/denhaag