Monumentenwacht Zuid-Holland heeft op 23 februari bij de Nieuwe Kerk in Delft haar 50-jarig jubileum ingeluid. Frank van Vliet, wethouder van de gemeente Delft, gaf het officiële startsein met de onthulling van een geveldoek.
Tijdens de ceremonie in Delft belichtte wethouder Van Vliet de unieke rol van de Zuid-Hollandse Monumentenwacht: “Ik woon zelf in een gemeentelijk monument, daardoor weet ik hoe nuttig en waardevol het is om jaarlijkse een check-up van je pand te krijgen.” Marielle Hendriks, directeur-bestuurder bij Erfgoedhuis Zuid-Holland en verantwoordelijk voor de Monumentenwacht in deze provincie, vult aan: “Juist de onafhankelijke en deskundige blik van onze mensen is van onschatbare waarde bij het instandhouden van ons monumentale vastgoed. En eerlijk is eerlijk, mede dankzij de betrokken inzet van de Monumentenwacht in de afgelopen vijftig jaar, staan onze monumenten er in Nederland zo puik bij.”

Jubileum
De koepel van monumentenwachten in Nederland werd op 23 februari 1973 opgericht. Monumentenwacht Zuid-Holland begon kort daarna, met als kerntaak het uitvoeren van onafhankelijke inspecties van monumenten. In alle provincies werd dit vijftigjarig jubileum vandaag gevierd met het uitrollen van banners vanaf markante monumenten. Gedurende het jubileumjaar staat nog een aantal feestelijke activiteiten gepland.

Monumenten in Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland telt ruim 19.000 gemeentelijke- en rijksmonumenten: iconen als het Binnenhof, maar ook grachtenpanden en beeldbepalende gebouwen zoals kerken, molens, landgoederen en boerderijen. 

De Monumentenwacht verricht dagelijks bouwkundige inspecties en verstrekt hierover onafhankelijk advies aan eigenaars en betrokkenen. Inmiddels doet de Monumentenwacht Zuid-Holland ook aankoopkeuringen, begeleiding bij restauraties en renovaties en advies over vergunningen, subsidies, verduurzamen en meerjarenonderhoud.