Op 10 december behaalden zeven rietdekkers het diploma van de opleiding Erfgoed Rietdekken. Door hun investering in restauratievakmanschap, dragen deze vaklieden en hun werkgevers bij aan het oplossen van het tekort aan vaklieden en het behoud van het restauratievakmanschap. Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen ontwikkelde de opleiding na een inventarisatie van de behoefte in het veld via de brancheorganisaties Vakfederatie Rietdekkers en het Rietdekkersgilde.

Joost Kreuger, adviseur bij de Vakfederatie Rietdekkers en docent bij de opleiding Erfgoed Rietdekken, ziet de opleiding Erfgoed Rietdekken als een goede en noodzakelijke verdieping voor rietdekkers, die ook aan monumenten willen werken: ‘De NCE-opleiding Erfgoed Rietdekken draagt in hoge mate bij aan de bewustwording bij de deelnemende studenten ten aanzien van het belang van kwalitatief goed uitgevoerd rietdekkerswerk op monumenten. De verdieping t.a.v. het ambacht maakt ze een completere vakman.”

Voorzitter van het Rietdekkersgilde, Corné Daemen voegt daaraan toe: “Goed vakmanschap is behoud van erfgoed. Het Rietdekkersgilde heeft vakmanschap en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Monumenten zijn gebaat bij een dergelijke instelling.”

Student Bart Domen, rietdekker met 17 jaar ervaring en sinds 5 jaar zijn eigen rietdekkersbedrijf, volgde de opleiding Erfgoed Rietdekken om zijn theoretische kennis van monumenten te verdiepen: “Als je aan monumenten werkt, moet je ter zake kundig zijn, vooral de vakman op de steiger.”

In de opleiding is ruim aandacht voor de uitvoeringsrichtlijn Riet (URL 4004) en de restauratieladder, die worden gehanteerd bij het werken aan monumenten. De restauratieladder helpt afwegingen te maken wat wel en niet kan bij het dekken van een monumentaal dak. De studenten doen kennis op van gebouwtypen, onderliggende historische constructies van rieten daken, speciale technieken en regelgeving.

De kersverse gediplomeerde erfgoedrietdekkers zijn Bart Domen (Bart Domen Rietdekkers), Leen Huisman (Huisman Rietdekkers), Fedde de Ruiter (Puurriet), Anne Zeilstra (Rietdekkersbedrijf De Haan), Floris Berkhout (Berkhout en co), Arend Jan Slager (Rietdekkersbedrijf Slager) en Addy van der Plaat (Den Hartog Riet).

In maart 2022 start de opleiding Erfgoed Rietdekken met een nieuwe groep. Geïnteresseerde rietdekkers kunnen zich vanaf 22 december 2021 aanmelden via onze website.

Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen is in 2017 opgericht om de toekomst van het kleinschalige restauratievakonderwijs veilig te stellen. Het NCE werkt, gesteund door de minister van OCW, samen met vele personen en organisaties uit de restauratie-, bouw- en onderwijssector. Inmiddels zijn voor 10 vakdisciplines restauratieopleidingen ontwikkeld, die goed aansluiten op de behoeften in het werkveld. De opleidingen worden verspreid over Nederland georganiseerd.