Op zaterdagmiddag 14 oktober, direct voorafgaand aan de Nacht voor de Utrechtse Geschiedenis, wordt er een symposium over erfgoedparticipatie georganiseerd door Oud-Utrecht. Het wordt een boeiende middag over wat erfgoed en mensen voor elkaar kunnen betekenen, over wat erfgoed ‘doet’ met onze eigen (Utrechtse) samenleving en hoe we ons erfgoed kunnen koesteren én doorgeven. Erfgoed verbindt en maakt het leven mooier!
De leiding van de middag is in handen van professor Leen Dorsman, voormalig hoogleraar universiteitsgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Het thema wordt ingeleid door Wim Burggraaff van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Hij is betrokken bij de uitvoering van het FARO-programma van de overheid en gaat onder andere in op de betekenis van ‘erfgoedgemeenschappen’. Aansluitend neemt historicus Fred Vogelzang, redacteur van het Jaarboek Oud-Utrecht, ons mee in de vraag hoe het gaat met de Utrechtse erfgoedgemeenschap.
Na de plenaire opening zijn er twee rondes met drie parallelle sessies. Daarin staan vragen centraal als ‘Hoe betrek je kinderen en jongeren bij erfgoed?’ – waarbij de ervaringen met het Oud-Utrecht Doeboek voor scholieren zeker aan de orde komen – ‘Hoe kunnen burgers samen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen erfgoed?’ en ‘Hoe betrek je publiek bij gebouwd erfgoed, bijvoorbeeld bij grote ingrepen in bestaande gebouwen?’ Ook komt de Utrechtse Sint-Maartensviering en onze omgang met migrantenerfgoed aan bod. We sluiten de middag af met een borrel, waarna je zo ‘De Nacht van de Utrechtse Geschiedenis’ in kunt!
Het symposium vindt plaats op 14 oktober 2023, van 13.30 tot 18.00 uur in het Academiegebouw.
Nieuwsgierig geworden? Je kunt een ticket kopen via de agenda op www.oud-utrecht.nl
Daar is ook het volledige programma te vinden.