Restauratie van twee panden in het Haagse Zeeheldenkwartier voltooid.
Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijk werkende monumentenorganisatie, levert deze week twee grote restauraties in het Haagse Zeeheldenkwartier op. De twee huizen, Toussaintkade 22 en Elandstraat 12, werden in 2016 aan de Vereniging nagelaten door mevrouw G. van Dalen als onderdeel van een legaat van maar liefst acht panden. Deze nalatenschap, bestaande uit zeven panden in Den Haag en eentje aan de Kagerplassen in Warmond, vormt een belangrijke schakel in de collectie historische woonhuizen van de Vereniging. Naast dat de Vereniging voorheen slechts twee panden in Den Haag bezat, betreffen het vooral zogeheten ‘burgermanshuizen’. De panden zijn daarmee mooie voorbeelden van typisch Haagse architectuur.
De twee gerestaureerde huizen dateren beide uit de negentiende eeuw, maar zijn geheel verschillend van karakter. Toussaintkade 22 werd in 1822 in de toen nog vrijwel lege polder buiten de Haagse stadssingels gebouwd in opdracht van een rijke leerlooister. In het interieur zijn elementen als stucplafonds, muurschilderingen, tegelwanden en schouwen uit verschillende periodes bewaard gebleven. Het gelaagde karakter van het huis is bij de restauratie gehandhaafd. De voorgevel werd in historische kleuren geschilderd en de attieklijst gereconstrueerd, waardoor de historische structuur van het huis is hersteld. Elandstraat 12 werd in 1878 gebouwd, maar ingrijpend verbouwd in 1902. De bijzondere kenmerken die het huis bij deze verbouwing kreeg, onder andere een traptoren aan de achterzijde, een etensliftje en een kamer-en-suite versierd met bladgoud, werden ontworpen door architect Jan de Quack, die zelf in het pand ging wonen. Ten tijde van de overdracht aan de Vereniging was het huis in slechte staat door langdurige leegstand en vroeg dringend om restauratie. Uitgangspunt was het herstel van de situatie na de verbouwing van 1902, met onder andere geschilderde hout- en marmerimitaties, terrazzovloeren en bladgoudversieringen.
Het Zeeheldenkwartier, waar beide huizen zich bevinden, behoort tot de eerste negentiende-eeuwse uitbreidingswijken van Den Haag. De buurt werd grotendeels door particulieren gebouwd en kent daardoor een rijke variatie aan architectuur. De overgrootvader van mevrouw Van Dalen, Rochus Tuyt, was zeer actief in het Zeeheldenkwartier en verantwoordelijk voor de bouw van verschillende huizen die nu in handen van ‘Hendrick de Keyser’ zijn. Met de voltooiing van de restauratie van Toussaintkade 22 en Elandstraat 12 is een stukje Haags erfgoed voor de toekomst bewaard. Toussaintkade 22 wordt als woonhuis verhuurd, de Vereniging heeft de intentie om Elandstraat 12 in de toekomst als Museumhuis te openen.
(foto Arjan Bronkhorst)