Te zien vanaf 17 september 2022 tot en met 8 januari 2023

Vandaag arriveerde in de Hermitage een van de meest iconische en spraakmakende portretten van de nieuwe tentoonstelling Love Stories – Kunst, passie & tragedie. Een indrukwekkend achttiende-eeuws schilderij van de beroemde portretschilder Angelica Kauffman. Het schilderij wordt niet alleen geroemd vanwege de artistieke waarde, maar ook omdat het werk de rol illustreert die portretten speelden bij de bemiddeling van elitehuwelijken. Het werk toont de kunsthandelaar en bankier Thomas Jenkins samen met zijn nichtje Anna Maria, die op zoek was naar een echtgenoot. Dit portret kan worden gezien als een ‘reclame’ voor haar charmes. De landelijke omgeving met een vergezicht op het Colosseum, haar witte jurk en de bloemen duiden op de schoonheid en zuiverheid van Anna Maria. Haar oom neemt zijn hoed af om potentiële huwelijkskandidaten te verwelkomen.

Love Stories toont enkele van de meest geliefde meesterwerken uit de rijke collectie van de National Portrait Gallery in Londen. De tentoonstelling gaat in Europa in première in de Hermitage en toont meer dan honderd portretten over de liefde in alle vormen. Samen schetsen zij een meeslepend beeld van hoe liefde en verlangen de portretkunst door de eeuwen heen hebben beïnvloed – van de late zestiende eeuw tot nu. De tentoonstelling is verrijkt met een selectie Nederlandse portretten, geselecteerd in samenwerking met de conservatoren van de Dutch National Portrait Gallery. Love Stories is te zien vanaf zaterdag 17 september tot en met zondag 8 januari 2023.

Legendarische koppels en artiesten
Love Stories is een unieke ontmoeting met spraakmakende koppels als Oscar Wilde en Lord Alfred Douglas, Connie Palmen en Ischa Meijer, John Lennon en Yoko Ono, David en Victoria Beckham, Prins Charles en Prinses Diana en Johan Cruijff en Danny Coster. Bezoekers komen oog in oog te staan met enkele van de beroemdste muzen uit de geschiedenis, van Ellen Terry tot Audrey Hepburn en van Mathilde Willink tot Naomi Campbell. De portretten in de tentoonstelling variëren van zestiende-eeuwse schilderijen tot hedendaagse fotografie, gemaakt door legendarische kunstenaars als Anthony van Dyck (1599 – 1641), Ferdinand Bol (1616 – 1680), Angelica Kauffmann (1741 – 1807), Carel Willink (1900 – 1983), Lee Miller (1907 – 1977), David Hockney (1937) en Koos Breukel (1962).

Love Stories – Kunst, passie & tragedie is een samenwerking tussen de National Portrait Gallery in Londen, de Hermitage Amsterdam en de Nederlandse National Portrait Gallery.