Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Bezoek Open Monumentendag 2023!

augustus 23 @ 8:00 am - 5:00 pm

FENIX opent voor één weekend de deuren van Fenixloods II tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023. In het hart van de historische loods op Katendrecht vordert de bouw van de Tornado. Deze kolossale trappartij naar ontwerp van MAD Architects cirkelt hoog boven het dak uit. Tijdens deze editie kunnen bezoekers voor het eerst het definitieve stralende uiterlijk van de dubbele helix trap van dichtbij zien. Wanneer het museum in 2025 opent biedt deze nieuwste toevoeging aan de Rotterdamse skyline een spectaculair uitzicht over de Maas en de stad.

Kijkje achter de schermen

Tijdens het weekend van Open Monumentendag krijgen bezoekers de kans een uniek kijkje te nemen op de bouwplaats. Via een speciaal uitgezette route kunnen zij zien hoe de honderd jaar oude loods zorgvuldig is gerestaureerd. Ook ervaren zij de monumentale ruimtes voordat de collectie wordt geplaatst. Waar vorig jaar alleen nog het stalen geraamte van de Tornado te zien was, komt nu het definitieve uiterlijk van de gedraaide trap duidelijk tevoorschijn. Tot eind dit jaar worden één voor één de gepolijste RVS panelen over het frame geplaatst. Op 9 en 10 september staat het team van FENIX klaar om gasten te verwelkomen. Zij vertellen over de geschiedenis van de historische loods, de grootscheepse restauratie en het museum in ontwikkeling.

Levend erfgoed

FENIX is gesitueerd op dé plek van vertrek en aankomst in Rotterdam. Vanaf eind negentiende eeuw is het op de kades rondom de loods een komen en gaan van mensen. Miljoenen mensen afkomstig uit allerlei plekken in Europa vertrekken vanaf Rotterdam naar de andere kant van de wereld. Vele anderen komen – tot op de dag van vandaag – in Rotterdam aan. Met het thema ‘Levend erfgoed’ legt Open Monumentendag dit jaar de focus op immaterieel erfgoed. Met de herbestemming van de loods sluit FENIX goed aan op dit thema. Vanaf de opening in 2025 blaast FENIX het historische erfgoed nieuw leven in en biedt hier ruimte voor culturele, culinaire en creatieve ontmoetingen geïnspireerd op de vele verhalen van migratie. Tijdens Open Monumentendag horen bezoekers meer over het toekomstige museum en de groeiende collectie bestaande uit kunst, fotografie, (persoonlijke) objecten én verhalen.

Behoud van vooroorlogse havenarchitectuur

Met de herbestemming van de loods als culturele plek blijft dit Rotterdamse erfgoed behouden voor de toekomst. De loods aan de kade van de Maas is een karakteristiek voorbeeld van vooroorlogse havenarchitectuur. De loods opent in 1923 als de San Franciscoloods en is met ruim 360 meter lengte in die periode de grootste op- en overslagloods van Europa. Tijdens en na de oorlog raakt de loods ernstig beschadigd. In 1950 wordt het pand gedeeltelijk herbouwd en opgesplitst in twee afzonderlijke gebouwen: Fenixloods I en II.  De naam verwijst naar de mythologische vogel die uit zijn as herrijst. Sinds 2020 wordt Fenixloods II gerestaureerd op initiatief van Droom en Daad. De constructie van gewapend beton, de karakteristieke ramen en stevige kolommen van de loods zijn de afgelopen twee jaar hersteld. Zo zijn bepaalde onderdelen, zoals gevels, kozijnen en puien teruggebracht naar de oorspronkelijke situatie uit 1923.

Een nieuw icoon aan de skyline

De Tornado is het grootste kunstwerk van FENIX en is ontworpen door Ma Yansong, oprichter van MAD Architects. Vanaf de entree op de begane grond leidt de ingenieus gedraaide trap straks omhoog naar de eerste verdieping en verder naar een uitkijkplatform op 24 meter hoogte. Op de Tornado kiest de toekomstige bezoeker straks zelf zijn weg omhoog. De organische vorm, kenmerkend voor de ontwerpen van MAD Architects, is een nieuwe toevoeging aan de skyline van havenstad Rotterdam.   Praktische informatie Open Monumentendag 2023 Zaterdag 9 september: 10.00 – 16.00 uur Zondag 10 september: 10.00 – 16.00 uur De toegang is gratis (via Veerlaan). Het is niet nodig vooraf aan te melden. Open Monumentendag Rotterdam: omdrotterdam.nl

Gegevens

Datum:
augustus 23
Tijd:
8:00 am - 5:00 pm

  Uw evenement ook in onze agenda?

   

  Evenement naam

  Datum

  Omschrijving van 300 woorden

  Afbeelding

   

  Je e-mailadres

   

  Of stuur een mailtje naar info@erfgoed-magazine.nl.