Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Dag van de Architectuur in Nagele

juni 17, 2023 @ 1:00 pm - 4:00 pm

€11
Dag van de Architectuur naar Nagele

Kom op de Dag van de Architectuur naar Nagele, het enige ‘plattedakendorp’ van Nederland. Dit dorp in de Noordoostpolder is in de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog letterlijk aan de tekentafel ontworpen door de bekende architectengroepen ‘De 8’ en ‘Opbouw’. Speciaal voor de Dag van de Architectuur hebben Museum Nagele en Hendrick de Keyser Monumenten twee wandelingen door dit bijzondere dorp georganiseerd. 

Veel elementen die wij nu gewoon zijn gaan vinden, werden voor het eerst in Nagele uitgeprobeerd. De ringweg langs alle woonhoven, met centraal kerken en scholen. Een winkelcentrum, alle winkels bij elkaar. De doorgaande weg niet midden door het dorp, maar ernaast.

De kerken, want de verzuiling gebood een kerk voor elke geloofsrichting, zijn kunststukjes op zich. Bijvoorbeeld de rooms-katholieke St. Isidoruskerk, die werd ontworpen door Theo Taen en Thomas Nix. Daarin is nu Museum Nagele gevestigd. De plek om kennis te maken met het bijzondere dorp.

En dan natuurlijk de eerste vorm van de doorzonwoning. De woningwetverordening van 1901 hield dat nog tegen, maar architecten Lotte Stam-Beese en Ernest Groosman losten dat in de Karwijhof op door een glazen tussenwand tussen keuken en woonkamer. In Huis Polman, één van de museumhuizen van Hendrick de Keyser, stap je zo de beginjaren van Nagele binnen. Je maakt er kennis met de eerste bewoners van het huis en ervaart zelf hoe het was om in 1956 in zo’n doorzonwoning te leven.

Wil je met eigen ogen kennismaken met dit bijzondere dorp en zijn bijzondere ontwerpers? Kom dan op de Dag van Architectuur (zaterdag 17 juni) naar Nagele.

Speciaal voor de Dag van de Architectuur organiseren Museum Nagele en Hendrick de Keyser twee wandelingen van een half uur. Een gids vertelt je onderweg door het dorp over de bijzondere architectuur. Er is een wandeling die start om 14.00 uur en eentje om 15.00 uur. De wandelingen beginnen bij het museum en eindigen bij Huis Polman, dat je aansluitend kunt bezoeken.

Wil je mee met zo’n wandeling? Meldt je daarvoor aan op de website van Hendrik de Keyser. Let op: je hebt nog wel een combiticket (€ 11,00) nodig voor de entree in Museum Nagele en Huis Polman. De wandeling krijg je er dan gratis bij. Tickets zijn te koop aan de kassa van Museum Nagele en online via de ticketshop van Hendrik de Keyser.

Museum Nagele en Huis Polman zijn beide geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. De wandelingen starten om 14.00 en 15.00 uur en duren een half uur.

Meld je direct aan voor een wandeling en koop je combiticket(s) voor 17 juni vast online!

Gegevens

Datum:
juni 17, 2023
Tijd:
1:00 pm - 4:00 pm
Kosten:
€11
Site:
https://www.hendrickdekeyser.nl/agenda/dag-van-de-architectuur-nagele

Organisator

Hendrik de Keyser
Telefoon
020 521 06 30
E-mail
info@hendrickdekeyser.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Nagele

  Uw evenement ook in onze agenda?

   

  Evenement naam

  Datum

  Omschrijving van 300 woorden

  Afbeelding

   

  Je e-mailadres

   

  Of stuur een mailtje naar info@erfgoed-magazine.nl.