Stadsarchief Almere presenteert vanaf 25 augustus 2020 Almere Boven, een grote overzichtstentoonstelling met oude en nieuwe luchtfoto’s van de stad. Voor de tentoonstelling maakte het Stadsarchief een selectie uit een collectie van bijna 25.000 luchtfoto’s gemaakt tussen 1964 en 2020. Een unieke verzameling, want Almere is vrijwel de enige stad in Nederland die luchtfoto’s heeft vanaf het prille begin. Almere Boven is te zien in het Stadsarchief, Erfgoedhuis en de nieuwe bibliotheek in Stad en Haven in Almere.

Almere Boven toont oude luchtfoto’s van een nog lege polder in contrast met recente beelden, genomen op dezelfde plaats. Samen bieden ze een blik op de ontwikkeling van Almere, en op de verschillen in stedenbouwkundige opzet tussen de verschillende stadsdelen. Als bezoeker zie je de ontwerpen van de stad tot leven komen. Van tekentafel tot werkelijkheid. De tentoonstelling richt zich naast mensen uit Almere nadrukkelijk op geïnteresseerden in de architectonische- en stedenbouwkundige ontwikkeling van new town Almere en liefhebbers van fotografie. 

Bart Hofmeester / AeroCamera 

Bijna de helft van de getoonde luchtfoto’s  zijn van Bart Hofmeester AeroCamera. Hofmeester (1921 – 2001) was een van de pioniers van de Nederlandse luchtfotografie. Vooral zijn foto’s van de lege polder vallen op, het zijn bijna abstracte schilderijtjes. Almere Boven toont ook foto’s van diverse andere luchtfotografen die de afgelopen 50 jaar in opdracht van de Rijksdienst IJsselmeerpolders (RIJP) en de gemeente hebben gewerkt.  

Vier tentoonstellingen 

Bij het samenstellen van Almere Boven werd in de collectie zoveel mooi materiaal teruggevonden dat niet één maar vier verschillende tentoonstellingen werden ingericht, steeds met een selectie foto’s gericht op het desbetreffende stadsdeel. 

Stuk-voor-stuk zijn aan de foto’s mooie verhalen over de ontwikkeling van Almere verbonden. Bij detentoonstelling verschijnt daarom een gratis boekje met luchtfoto’s en een kijkwijzer met achtergrondverhalen waarvoor werd samengewerkt met Brans Stassen, oud-stedenbouwkundige en founding father van Almere. De bezoeker –van jong tot oud– wordt meegenomen in een reis van ‘bovenaf ‘ door de geschiedenis van de stad, en leert al kijkend waarom het Weerwater zo heet of en waarom een bloemkoolwijk zo genoemd wordt. 

Zoeken in een collectie van 25.000 luchtfoto’s 

Met Almere Boven wil Stadsarchief Almere de aandacht vestigen op de grote collectie van 25.000 gedigitaliseerde luchtfoto’s. Naast een bezoek aan een of meerdere tentoonstellingen kan iedereen vanaf september ook online luchtfoto’s zoeken en bekijken via almere.nl/stadsarchief. 

Openingstijden Almere Boven 

Stadsarchief Almere (25 augustus t/m februari 2021), met luchtfoto’s uit verschillende stadsdelen 
Stadhuispromenade 2, Almere Stad (t.o. stadhuis, links onder de bibliotheek)
wo t/m vr 13.00 – 17.00
ook geopend op di 25 aug, za 29 aug, za 12 sept, za 10 okt en op verzoek. Tevens rondleidingen op verzoek

de nieuwe bibliotheek | Stad (25 aug – 10 okt 2020) met een focus op luchtfoto’s uit Stad en Poort
Stadhuisplein 101, Almere Stad
ma, wo, za 10.00 – 18.00
di, do, vr 10:00 – 20.00 

de nieuwe bibliotheek | Haven (25 aug – 27 nov 2020), met een focus op luchtfoto’s van Haven
Markt 41, Almere Haven (gebouw Corrosia)
ma t/m vr 10.00 – 18.00
zaterdag 10:00 – 17.00 

Erfgoedhuis Almere Buiten (25 aug – 27 nov 2020), met een focus op luchtfoto’s van Buiten
Baltimoreplein 112, Almere Buiten (naast station Almere Buiten)
di t/m do 13.00 – 16.00 

Gratis toegang. Alle locaties 1,5 meter afstand. 

Foto: Luchtfoto’s van Almere Stad en Weerwater genomen op exact dezelfde locatie: vergelijk 1977 met 2020. Twee foto’s van Almere Stad genomen op exact dezelfde locatie: Top-Shot, 2020 (links) en Bart Hofmeester / AeroCamera, 1977 (rechts)