De eerstvolgende Open Monumentendag Special draait om de nalatenschap van cisterciënzer monniken, bekend als brouwers van trappistenbier.

Verspreid over vier zondagen – 25 augustus, 1 september, 8 september en 15 september – kan het publiek genieten van schitterend religieus erfgoed in vier Brabantse dorpen: Hoeven, Oud Gastel, Oudenbosch en Wouw. Op die plekken ontdek je de geschiedenis van de band die deze dorpen hebben met de cisterciënzers van de Bernardusabdij.

Kom naar de Bernardusdagen

De cisterciënzer monniken zijn bekend als brouwers van trappistenbier, maar niet iedereen weet dat ze meer dan 700 jaar in Noordwest Brabant hebben gewoond. Vanaf 1165 stichtten de monniken maar liefst 34 kloosters. Deze gingen vanaf de Reformatie allemaal ten onder, behalve in Noordwest Brabant. Hier hadden de monniken van de Vlaamse Bernardusabdij vier parochies van de dorpen Oud Gastel, Hoeven, Oudenbosch en Wouw.

Grootseminarie van Pierre Cuypers 

De Bernardusabij in Hemiksen (België) verwierf in 1275 een groot domein rond het huidige dorp Hoeven. De monniken bouwen hier hun uithof van waaruit ze het kloosterdomein beheerden. Op die plek verrees in 1905 een grootseminarie ontworpen door de bekende architect Pierre Cuypers. De kapel van Bovendonk, behorend bij dit monument, opent tijdens de Bernardusdagen haar deuren. Hier is een tijdbalk te zien die de geschiedenis van de cisterciënzers in beeld brengt.

Pracht en praal: de Basiliek van Oudenbosch

In Hoeven is ook de Kerk van St. Jan de Doper te bezoeken, waarin een tentoonstelling te zien is over de verering van Bernardus als patroon van het vee. De Basiliek in Oudenbosch is een echte publiekstrekker, dit imposante gebouw is de schepping van de bevlogen monnik Willem Hellemons en een hoogtepunt in het programma van de Bernardusdagen. In de basiliek kunt u een tentoonstelling bekijken over deze excentrieke pastoor.

Reis door de tijd

In de jaren zestig ondergingen veel katholieke kerken in Nederland een make-over: het aantal beelden werd gereduceerd en overdadige muurschilderingen verdwenen. De cisterciënzer pastoor van Oud Gastel deed daar niet aan mee: in zijn kerk bleef alles zoals het was. Een bezoek aan Sint-Laurentiuskerk in Oud Gastel voelt daarom aan als een reis terug in de tijd, het neogotische interieur is nog volledig intact. De Sint-Lambertuskerk in Wouw is ook een bezoek waard, tijdens een aanval van de Duitsers in 1944 werd de kerk van Wouw in puin gesloten maar twintig beelden van de koorbanken uit de oude Bernardusabdij konden worden gered. Deze beelden hebben nu een ereplaats in het koor van de kerk.

Monumenten en openingstijden

Open monumenten tijdens deze Special:

  • Kapel van Bovendonk Hofstraat 8, Hoeven
  • Kerk van St. Jan de Doper Sint Janstraat 40A, Hoeven
  • Basiliek van de H.H. Agatha en Barbara Markt 57, Oudenbosch
  • Sint-Laurentiuskerk Kerkstraat 3, Oud Gastel
  • Sint-Lambertuskerk Torenplein 1, Wouw

Openingstijden:

Alle monumenten zijn open van 13.00 tot 16.30 uur. Toegang is gratis.

Activiteiten: 

Er is een speciale Bernardusdagen fietsroute, deze vind je hier. In elk monument is een tentoonstelling te zien, zoals hierboven omschreven. Voor de laatste informatie over de Bernardusdagen, kijk hier.

Programmaboekje

Het programmaboekje over de Open Monumentendag Special Bernardusdagen vind je hier.