18 februari 2020 in museum Beeld en Geluid Den Haag is het moment van het jaar waar een open discussie over verschillende depotoplossingen plaatsvindt. Wat is duurzaam binnen het bewaren van cultureel erfgoed en hoe maak je verborgen schatten voor het Nederlandse publiek toegankelijk zonder het risico op aantasting van collecties te vergroten? Deze vragen worden ingebracht door o.a. voormalig minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur Hedy d’Ancona, directeur van Museum Boijmans van Beuningen Sjarel Ex, medeontwerper van het ‘Deens depotmodel’ Morten Rhyl-Svendsen en senior researcher bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Bart Ankersmit.


In Nederland zijn de afgelopen jaren veel vernieuwende depots gebouwd of zijn nu in aanbouw. Opvallend is dat de depots vanuit verschillende invalshoeken gebouwd lijken te zijn. Wat voor type museumdepot lijkt een trend te zijn en hoe raakt dat het collectiebeheer? Hoe open kan een open en toegankelijk depot zijn en waarom zoeken veel instellingen een oplossing in een depot dat in Denemarken gebouwd is? Helicon Conservation Support vindt het belangrijk dat de kwaliteit van collectiebeheer wordt behouden. Zeker nu veel museale instellingen door de grote druk vanuit de politiek om mooie (en goed bezochte) tentoonstellingen te produceren het moeilijker hebben dit collectiebeheer goed uit te voeren. De maatschappelijke kosten bij het bouwen van depots lopen vaak in de miljoenen. Het is daarom interessant om te weten of nieuwe duurzame depots kunnen bijdragen aan zowel goed collectiebeheer alsmede betaalbaar collectiebeheer.


De dag bestaat uit plenaire sessies van de al eerder genoemde sprekers en paralelsessies met interessante casussen zoals een volledig gerobotiseerd depot door hoofd Collecties van de Koninklijke Bibliotheek Foekje Boersma, duurzaamheid in depots door senior researcher en productmanager bij Helicon Marco Martens, het organiseren van een gedeeld depot door Rijksmuseum Wim Hoeben en de rol van de architect in het bouwproces door Duzan Doepel architect bij Doepel en Strijker Architecten in Rotterdam.


Na afloop van het symposium zal er een publicatie met daarin de belangrijkste conclusies en een kort verslag van de dag op onze website www.helicon-cs.com verschijnen. Deze dag staat wat Helicon betreft in het teken van kennisdelen en leren van de nieuwe praktijk. Hiermee voert Helicon één van haar mission statements uit: het teruggeven van kennis uit de praktijk aan het werkveld van preventieve conservering. Lees meer op https://symposium2020.dutchconservationgroup.com/ voor een programma of het bestellen van kaartjes.