Expo in samenwerking met Museum Helmond en Eindhovens Dagblad
Vanaf woensdagavond aanstaande tot en met vrijdag 19 februari, worden op de gevel aan de zuidzijde van De Cacaofabriek foto’s geprojecteerd van het Helmonds Carnaval. Voor de projecties heeft De Cacaofabriek de samenwerking gezocht met Museum Helmond en het Eindhovens Dagblad. Museum Helmond heeft een kleine collectie foto’s van het Helmonds Carnaval van fotograaf Martin Parr en vanuit het Eindhovens Dagblad zijn er bijdragen van de fotografen René Manders, Kees Martens, Ton van de Meulenhof en Sem Wijnhoven. De expo draait elke avond van 18.00 uur tot 21.00 uur. Ook is er een win-actie via de Facebook pagina van De Cacaofabriek.


Dit jaar zal Carnaval en alle feesten die daarbij horen natuurlijk een stuk kleiner en vooral thuis en online zijn. De Cacaofabriek, sinds een aantal jaren de locatie voor het traditionele lerarenbal op de vrijdag voorafgaand aan het Carnavalsweekend, zal met deze ‘gevel expo’ tijdens de Carnavalsdagen op een bijzondere manier aandacht besteden aan het Helmonds Carnaval. Zo hebben we toch nog een beetje ‘het Carnavals gevoel’.


Martin Parr

In 2012 verbleef de beroemde Engelse fotograaf gedurende het carnaval in Helmond. Met zijn camera bezocht hij de meeste verenigingen, feesttempels en achterafzaaltjes die de stad rijk is . Als buitenstaander had hij oog voor de bijzondere rituelen die bij het carnaval horen, zoals de installatie van de raad van elf, de dansmariekes en de Carnavalsmis op zondagochtend. Het museum verwierf met steun van de Vereniging Vrienden van het Museum een tiental carnavalsfoto’s van Parr. Door de expositie op de gevel van De Cacaofabriek is er dus ook tijdens de lockdown toch een onderdeel van de collectie van het museum zichtbaar.


Eindhovens Dagblad

Ook de fotografen van het Eindhovens Dagblad hebben een geweldig archief met beeldmateriaal van het Carnaval. De fotograaf René Manders dook in het archief om een aantal speciale foto’s op te duiken. Deze foto’s vormen samen met foto’s van Parr een sfeervolle herinnering aan het carnaval van de afgelopen jaren en meteen ook een doorkijkje naar hoe we het in de toekomst weer kunnen gaan vieren.


Publieksactie

Voor het publiek heeft De Cacaofabriek een mooie winactie in petto via hun Facebook pagina. De mooiste, grappigste of meest ontroerende Carnavalsfoto wint namelijk een mooie prijs. Check voor alle ins en outs de Facebook pagina.