We zijn er bijna! Na jarenlang onderzoek en sparen is nu de restauratie gaande van een beroemd Nederlands orgel; het Pieter Maarschalkerweerd orgel (1863) in Rumpt. Voor de laatste noodzakelijke werkzaamheden kunnen we uw financiële steun hard gebruiken. We stellen ons en het orgel graag aan u voor.

Bart en Margreet, erfgoedliefhebbers en erfgoedbeheerders.

Wij, Margreet en Bart kochten in 2015 dit bijzondere kerkje met daarin het Pieter Maarschalkerweerd orgel van de Katholieke kerk. Om het aan te kunnen kopen moesten we een kandidatuur schrijven voor het opvolgend gebruik van dit unieke erfgoed.
Het was belangrijk dat het kerkje en het orgel voor het dorp behouden zouden blijven. We waren ontzettend blij dat ons plan door de parochie werd uitgekozen.
Het orgel in het Rumpts Kerkje is niet alleen voor het dorp belangrijk, het is ook nationaal gezien een belangrijk Rijksmonument.

kerk en tuin

Maarschalkerweerd&Zoon

De firma Maarschalkerweerd uit Utrecht heeft dit orgel in 1863 gebouwd en gelukkig is er nauwelijks iets aan veranderd sinds die tijd. We troffen het orgel aan onder een dikke laag stof, we vonden misboekjes in het orgel uit de jaren 40/45, een krantenfragment met de melding van de veilige aankomst van de Willem Barents uit 1883 en meerdere originele onderdeeltjes van de rijkversierde orgelkast. Orgelbouwer Elbertse uit Soest kon bij de demontage van het orgel zien dat bijna alles nog origineel was .

Eindelijk! Restauratie

De afgelopen decennia is het orgel door verschillende orgelexperts bestudeerd en zijn de restauratiekosten in kaart gebracht. We wisten wat ons te wachten stond. Na een aantal jaar gespaard te hebben en dankzij een belangrijke subsidie van de provincie Gelderland kon het orgel dan eindelijk onder begeleiding van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gerestaureerd worden. Begin dit jaar kregen we ook een subsidie van de Stichting tot Behoud van het Nederlandse Orgel. De totale kosten van ruim honderduizend euro waren voor het grootste deel gedekt.

Soms zit het mee, soms zit het tegen. Helpt u ons mee?

Het was een grote tegenvaller dat er asbest en een verrotte trap werd aangetroffen bij de balustrade-opgang naar het orgel. Ook het gewelf boven het orgel bleek slechter dan gedacht. In de muren bij de balustrade werd bovendien een schadelijke zwam aangetroffen en de vloer van de balustrade was erg slecht. Hierdoor zijn we behoorlijk uit de begroting gelopen.
Om de laatste werkzaamheden aan het orgel, balustrade, gewelf, trap en de terugplaatsing te bekostigen zijn we deze crowdfunding gestart.
Helpt u ons mee zodat we het orgel in september 2022 weer kunnen laten klinken?

De website voor de crowdfund; iedere bijdrage is zeer welkom:

https://www.voordekunst.nl/projecten/13866-restauratie-maarschalkerweerd-orgel-1

Heringebruikname-concert door o.a. Bert van den Brink.

Als alles gaat zoals we hopen zal de feestelijke heringebruikname van het orgel op zaterdagavond 17 september 2022 in het Rumpts Kerkje plaatsvinden. Je kunt daar bij zijn!

Hartelijke groet, Margreet en Bart Rumpts Kerkje

Bezoek onze site voor veel informatie over het restauratieproces, nog meer foto’s en een leuke video van een bijzondere bespeler van het orgel.