De crowdfundactie voor De Hollandsche Manege, de oudste stadsmanege van Europa, is geslaagd. Dankzij de Vereniging Vrienden van Stadsherstel Amsterdam, donateurs, ruiters, fondsen en subsidiegevers is het bedrag van € 500.000 gehaald. Stadsherstel Amsterdam kan dit bijzondere monument de restauratie geven die het verdient en de paarden tevens een beter dierenverblijf geven.

De crowdfunding heeft een tijd geduurd, het ging dan ook om een groot bedrag. In meer dan één jaar tijd is via de crowdfundactie op www.mijnstadsherstel.nl € 500.000 extra opgehaald voor de restauratie van De Hollandsche Manege aan de Vondelstraat in Amsterdam. De laatste maand kwamen er nog bijdragen binnen van enkele donateurs, maar ook een subsidie van de provincie Noord-Holland voor culturele instellingen. Met deze laatste subsidie kan met name de publiekstoegankelijkheid en de museale inrichting verbeterd worden.

Voor de manege zijn een paar onderdelen belangrijk, te weten: het rijksmonument restaureren, verminkingen uit het verleden herstellen, de paarden een beter verblijf bieden en een betekenisvoller museumbezoek ontwikkelen. Het laatste is van groot belang. Immers met een goede bezoekersstroom worden inkomsten gegenereerd, waardoor de manege kan blijven bestaan en het onderhoud goed kan worden uitgevoerd.
Voor het maken van het concept en het uitvoeren van het museale plan heeft Stadsherstel Amsterdam opdracht gegeven aan De Nieuwe Collectie. Zij hebben al een paar prachtige museumconcepten op hun naam staan en Stadsherstel Amsterdam vindt hun als cultureel collectief heel goed bij Stadsherstel Amsterdam en de manege passen. In de volgende digitale nieuwsbrief van Stadsherstel Amsterdam is meer te lezen over het concept.

Wanneer te bezichtigen?
Als alles goed verloopt, is het museum in november 2020 klaar. Het publiek is dan welkom om het museum te bezoeken. Vanaf dat moment gaat ook de Vondelcaroussel, demonstraties van de klassieke rijkunst, weer rijden en kunnen de grotere donateurs van de crowdfundactie gebruik maken van hun gratis kaartje. Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 12 en zondag 13 september aanstaande is de manege ook geopend, maar is alles natuurlijk nog niet klaar. Aanmelding van tevoren is in verband met corona wel noodzakelijk, hou hiervoor de website van de Open Monumentendag 2020 in de gaten.

Stadsherstel Amsterdam bedankt het Prins Bernhard Cultuurfonds, de provincie Noord-Holland, het Nationaal Restauratiefonds, Le Champion en alle Vrienden en donateurs. Gezamenlijk zorgen wij ervoor dat de grandeur terugkeert in De Hollandsche Manege.

Stadsherstel Amsterdam

Stadsherstel Amsterdam redt monumenten en beeldbepalende panden door ze zorgvuldig te restaureren, een passende bestemming te geven en te verhuren. De panden worden in bezit gehouden, waarmee een goede staat van onderhoud blijft gegarandeerd. Zo levert de organisatie een belangrijke bijdrage aan:

•            het bewaren van gebouwd erfgoed voor volgende generaties

•            de leefbaarheid van steden en dorpen

•            de toegankelijkheid van monumenten en

•            het behoud van het restauratieambacht.

Sinds haar oprichting in 1956 heeft Stadsherstel meer dan 600 panden in en binnen een straal van 45 kilometer rond de stad Amsterdam gered. Ruim 2500 Vrienden steunen het werk van de organisatie.
De grotere monumentale panden, zoals kerken, forten, industriële monumenten en boerderijen krijgen een succesvol tweede leven met meestal een culturele of sociaal-maatschappelijke functie. Of als podium voor concerten, congressen, lezingen, recepties, diners en huwelijksvoltrekkingen.

www.stadsherstel.nl

www.facebook.com/stadsherstel

www.twitter.com/stadsherstel

www.instagram.com/stadsherstel

foto: De Hollandsche Manege rijbaan- Stadsherstel Amsterdam Eric Dix