Op Tweede Pinksterdag 10 juni a.s. vindt voor de twaalfde keer de Dag van het Kasteel plaats. Het thema dit jaar is ‘Over de grens’, waarbij aandacht is voor sporen van buitenlandse familiebanden, exotische dieren en planten in tuin en park en koloniale banden die bewoners van kastelen soms hadden. In Limburg hebben Kasteeltuinen Arcen, Kasteel Hoensbroek, Kasteel De Keverberg (Kessel), Kasteel Limbricht, Kasteel Montfort, Slot Schaesberg (Landgraaf), Buitenplaats Vaeshartelt (Maastricht) en Kasteelruïne Valkenburg een speciaal programma voor de Dag van het Kasteel. Zij organiseren activiteiten voor alle leeftijden, zoals rondleidingen, speur- en wandeltochten en optredens van troubadours en verhalenvertellers.
Op www.dagvanhetkasteel.nl staat een overzicht van de deelnemende kastelen en buitenplaatsen en hun programma voor de Dag van het Kasteel 2019. In Limburg is de Dag van het Kasteel onderdeel van het Erfgoedweekend waarmee ieder tweede weekend van de maand activiteiten worden georganiseerd om het publiek te laten genieten van het prachtige Limburgse erfgoed.
Programma in Limburg

Kasteeltuinen Arcen

De zwaarden zwaaien, pijlen vliegen voorbij, er is hoefgeklepper en de kanonnen donderen, van 9 t/m 11 juni ervaar je bij de Kasteeltuinen Arcen het authentieke kampleven met talrijke middeleeuwse verenigingen. Harnassen en replica’s van wapens uit de middeleeuwen zijn te bewonderen, evenals demonstraties van verschillende vechttechnieken te voet en te paard. Een hoogtepunt is de première van de voorstelling ‘The Battle of the Last Dukes’ over de geschiedenis van de Neder-Rijn en het ruige leven in de middeleeuwen.

Kasteel Montfort

Kasteel Montfort is een rijksmonument van on-Nederlandse omvang en met een verrassend verleden. Hieraan herinnert een indrukwekkende ruïne, waarvan belangrijke delen zijn gerestaureerd. Ook is een bezoekerscentrum ingericht waarin diverse facetten van kasteel en heerlijkheid Montfort aan bod komen. Laat je tijdens de Dag van het Kasteel verrassen door 750 jaar verleden en fraaie domeingoederen. Laat je imponeren door de torenruïnes, griezel in de gevangeniskerker, bewonder de machtige middeleeuwse keldergewelven, wandel door de fraaie kasteeltuin of geniet van het uitzicht en het heerlijke kasteelbier op het panoramaterras.

Kasteel Limbricht
Kasteel Limbricht organiseert voor de Dag van het Kasteel meerdere rondleidingen en entertainment voor de hele familie.

Kasteelruïne Valkenburg

Bij Kasteelruïne Valkenburg, de enige hoogteburcht van Nederland, worden terg gelegenheid van de Dag van het Kasteel twee rondleidingen verzorgd. Al bijna 1000 jaar bepaalt het Kasteel van Valkenburg en later de Kasteelruïne het beeld van Valkenburg. In 1672 werd het kasteel van Valkenburg opgeblazen met buskruit door Stadhouder Willem III. Op de Kasteelruïne zijn de ridderzaal, de artilleriekamer en de kapel duidelijk te herkennen. Vanaf de Kasteelruïne heeft u een prachtig panorama-uitzicht over Valkenburg.

Kasteel De Keverberg in Kessel

In kasteel De Keverberg zijn tijdens de Dag van het Kasteel gidsen aanwezig die verhalen vertellen over het kasteel en in het bijzonder over de banden van het kasteel met 14 andere gemeentes ‘over de grens’. Ook aan de kinderen wordt gedacht. Koning Walram vertelt voor hen een spannend verhaal over de dikke Koning en zijn ontmoeting met ‘vijf bijzondere mannetjes’. Na afloop kunnen kinderen zelf ontdekken of ze de ook over de gaven van deze mannetjes beschikken. Troubadour Mart van Knippenberg kleedt de Dag van het Kasteel in Kessel muzikaal aan.
Organisatie
De Dag van het Kasteel wordt georganiseerd door de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) in  samenwerking met lokale kasteelorganisaties, waaronder Stichting Limburgse Kastelen, en professionals en vrijwilligers bij en in kastelen, buitenplaatsen en ruïnes. De Dag van het Kasteel is een middel om kennis en bewustzijn over kasteel en buitenplaats bij het brede publiek te vergroten.