Afgelopen maandag, Tweede Pinksterdag, openden vijftien kastelen, landgoederen en buitenplaatsen in Zuid-Holland de deuren voor het publiek, tijdens de landelijke Dag van het Kasteel 2022. Ondank het wisselvallige weer genoten bezoekers van rondleidingen, een roofvogelshow, concerten en nog veel meer tegen het decor van historische landschapstuinen en rijke interieurs.
15 Zuid-Hollandse buitenplaatsen ontvingen ruim 6.000 bezoekers
Ondanks het wisselvallige weer werden de kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in Zuid-Holland goed bezocht. Zo kon je op Buitenplaats Berbice in Voorschoten een kijkje nemen in het herstelde park en de oude rozentuin, waar lokale honing en planten werden verkocht. Ook het nabijgelegen Kasteel Duivenvoorde trok veel bezoekers die – gewapend met een audiotour – meer te weten kwamen over het kasteel en haar bewoners. Kasteel Keukenhof in Lisse ontving zo’n 2.000 bezoekers, waarvan er 1.500 een rondleiding door het kasteel hebben gekregen. Op gezette tijden kon het publiek daar een roofvogelshow bijwonen.
Landgoederen in de Tweede Wereldoorlog
Aan het thema van dit jaar – een ramp is van alle tijden – werd door de kastelen en buitenplaatsen op verschillende manieren invulling gegeven. Zo werden gebeurtenissen die tijdens WOII hebben plaatsgevonden op Oud-Poelgeest in Oegstgeest, Ockenburgh in Den Haag en Oostergeest in Warmond uitgebeeld met rondleidingen en filmpjes. Op buitenplaats Ockenburgh kon het publiek bovendien genieten van concerten met muziek uit de jaren ’40-’45.

Bekijk de video over Joodse kindervluchtelingen op landgoed Ockenburgh
Omroep West: ‘Dat het allemaal bewaard is’
Het publiek kon ook zwerven door de vertrekken van de bekende dichter Constantijn en zoon Christiaan Huygens op buitenplaats Hofwijck. Christiaan was een van de internationaal leidende figuren van de wetenschap in de zeventiende eeuw en in de bibliotheek zijn nog boeken te bekijken die hij in handen heeft gehad. In de ruïne van Teylingen kon het publiek zich even in de twaalfde eeuw wanen met oude ambachten. Bekijk de reportage van Omroep West die op bezoek ging bij deze twee locaties.
Bezoek de buitenplaatsen in Zuid-Holland
Ben je zelf nieuwsgierig naar de rijke geschiedenis en de prachtige, groene omgeving van deze kastelen, landgoederen en buitenplaatsen? Je kunt ze het hele jaar door zelf ontdekken. Plan je bezoek op de website van Geschiedenis van Zuid-Holland.