De koepelkerk in Middelburg is een top 100 monument. 

De Oostkerk in Middelburg is heropend, na een sluiting van enkele maanden voor het grootschalige verduurzamingsproject. De sleutel is door directeur/bestuurder Mark van den Bos van Monumentenbezit symbolisch teruggegeven aan Jolanda van Koeveringe, de voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting de Oostkerk. Het top 100 monument kan weer van start met een jaarrond programma van concerten, tentoonstellingen, rondleidingen en andere activiteiten. 

Verduurzaming
Met de verduurzamingsmaatregelen is het voor de exploitant Stichting de Oostkerk mogelijk om de kerk vrijwel het hele jaar te openen voor publiek, waar de kerk eerder moest sluiten in de wintermaanden vanwege de kou. De wand- en vloerverwarming die op de warmtepomp draaien, zorgen voor een basistemperatuur in de kerk. Samen met de verwarmde achterzetbeglazing zorgt de wandverwarming ook voor het voorkomen van koudeval dat een koude tocht in de kerk veroorzaakte. De conventionele technieken en het innovatieve ‘horizontale luchtgordijn’ worden gebuikt om voor een evenement de basistemperatuur naar comforttemperatuur te brengen. Op deze manier van verwarmen wordt voor 42% gebruik gemaakt van duurzame energie.
 
Uniek voor monument én Monumentenbezit
Mark van den Bos, directeur/bestuurder Monumentenbezit: “Naast dat er voor het eerst deze combinatie van innovatieve technieken zijn toegepast met behoud van monumentale waarden in een top 100 monument, is het ook het eerste project van Monumentenbezit dat enkel draait om verduurzaming. Projecten starten normaal vanuit een onderhoudsvraag, herbestemming of een restauratiebehoefte. Samen met alle partners hebben wij laten zien dat het kan. Wij wensen de Oostkerk veel succes!”

Grafzerken
Gedeputeerde Anita Pijpelink en wethouder Johan Aalberts kregen de eer om tijdens de heropening twee grafzerken te onthullen die zichtbaar zijn gemaakt in de nieuwe vloer van de kerk. Tijdens de werkzaamheden kwamen de grafzerken, waarvan het bestaan bekend was, bloot te liggen. Na uitgebreide vastlegging zijn ze weer verborgen onder de nieuwe vloer, op twee grafen na die met glasplaten permanent te bekijken zijn. Bijzonder daarbij was ook de aanwezigheid van Hans Kristian Ploos van Amstel, een nazaat van Margareta Regina Ploos van Amstel, die begraven ligt onder een van de nog zichtbare graven.

Samenwerkingspartner TERTS
Monumentenbezit is samenwerkingspartner geworden van TERTS, een grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. TERTS stimuleert duurzaam energiegebruik in de tertiaire sector door innovatieve technieken te demonstreren en door Mkb’s te begeleiden. De Oostkerk is opgenomen als één van de vijf demonstratie sites van het programma. Meer informatie via www.terts.org.
 
Over Monumentenbezit
Monumentenbezit zet zich in voor het behoud van cultureel erfgoed door verwerving, restauratie, exploitatie en verduurzaming van monumenten. De stichting streeft ernaar om de beschermde bouwwerken open te stellen voor publiek, zodat zoveel mogelijk mensen de unieke decors en de historische verhalen kunnen beleven. De portefeuille van Monumentenbezit bestaat uit 31 rijksmonumenten (100 gebouwen), waaronder kerken, torens, gedenknaalden, ruïnes, buitenplaatsen en de vestingwerken. Maar liefst vijf van de objecten komen terug in de top 100 monumenten van Nederland en de vestingwerken van Naarden zijn aangemerkt als Unesco Werelderfgoed.
www.monumentenbezit.nl     Bekijk de video over de verduurzaming van de Oostkerk.       Voor meer informatie of hoge resolutie beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Mark van den Bos, directeur/bestuurder Monumentenbezit via m.vandenbos@monumentenbezit.nl / 085-016 16 26.