Op 14 februari, de dag waarop de liefde wordt gevierd, gaat na een uitgebreide restauratie van het historische behang, de Spiegelkamer in de Oude Kerk in Amsterdam weer open. Deze stijlkamer diende eerst als sacristie en was daarna lang de plek waar de ‘commissarissen van huwelijkse zaken’ kantoor hielden. De liefde werd er bezegeld door een handtekening en een contract. Een van de beroemdste in de Spiegelkamer ondertekende documenten is de ondertrouwakte van Rembrandt van Rijn en Saskia van Uylenburgh (10 juni 1634).

Elegante stijlkamer met historisch behang 

Wie in de Spiegelkamer staat, bevindt zich in een veelkleurig achttiende-eeuws schilderij. Kleurrijke bloemen en lieflijke vogels worden met elkaar verbonden door speels geschilderde groene ranken op een lichtblauwe achtergrond. In een aantal bloemen is het hart, of de hele bloem voorzien van goud- of zilvermetaal. De bloemen zijn grotendeels realistisch en natuurgetrouw geschilderd.

image image
Spiegelkamer Oude Kerk tijdens restauratie. Credits: Maarten Nauw

Over de restauratie

De restauratie is gebaseerd op onderzoek door Oude Kerk-restauratie-architect Ben Massop, Ruth Jongsma (Bureau voor Kleuronderzoek & Restauratie) en Astrid van den Berg (schilderijenrestauratie), met adviezen van de Rijksdienst voor het Cultureel Dienst Monumenten & Archeologie gemeente Amsterdam.

De restauratie is mede tot stand gekomen door de ruimhartige steun van: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Dienst Monument & Archeologie Gemeente Amsterdam, Gravin van Bylandt Stichting, VriendenLoterij, Diorapthe, Zabawas, Prins Bernhard Cultuurfonds en Zabawas.

foto boven

Spiegelkamer Oude Kerk na restauratie. Credits: René Gerritsen